Zeg nooit meer zomaar vuurwerk tegen vuurwerk. De 25.000 aaah's en oooh's slakende toeschouwers die zondagnacht aan de Dampoort het muzikale vuurwerkspektakel van het Franse Apast bewonderden, zullen dat beamen. Het befaamde gezelschap was voor het eerst te gast in België, maar schoot zich met het schitterende vuurwerkspektakel Pyrotechnie -- het grootste ooit in Gent -- het collectieve Feesten-geheugen in.

Wie voor het traditionele vuurwerk op de nationale feestdag een goed uitkijkplaatsje wou bemachtigen op het braakliggende terrein aan Dampoortstation, moest er zondagnacht op tijd bij zijn. Het plein stroomde snel vol. Duizenden anderen verkozen een plaats in één van de omringende straten. Wie met de auto kwam, beklaagde zich dat, want Kasteellaan en Dampoortstraat waren anderhalf uur lang volledig afgesloten voor het verkeer. Een parkeerplaats was er nergens.


Precies Irak
De vuurwerkgoochelaars uit Marseille zijn niet de eersten de besten. Ze genieten een wereldwijde reputatie omwille van hun origineel en artistiek vuurwerk. Een reputatie die ze zondagnacht alle eer aandeden met een spectaculair, veelkleurig hoogtevuurwerk op muziek.

Het ene moment werden stevige technobeats door de luidsprekers gejaagd, het volgende ogenblik was het de beurt aan zwoele Zuiderse klanken, een ijle vrouwenstem en zelfs blue eyes Sinatra.

In het zwerk ontspon zich intussen een adembenemend vuurwerkspektakel van spetterende lichtfonteinen, kleurrijke vuurspuwers en krioelende lichtkronkels. De ene keer luid knallend, de andere keer geluidloos, alsof onzichtbare reuzenhanden de ontelbare lichtjes hoog in de lucht wierpen.

Perfect georkestreerd scheurden de lichtflitsen de duisternis uiteen, alsof luchtjagers uit intergalactische werelden elkaar bekampten met hun supersonische geschut.

Na een half uur en een ongezien superbouquet stierf het feeërieke spektakel uit, grote gekleurde wolken achterlatend. ,,Precies het Irakese luchtruim na een bombardement'', merkte iemand op. Waarop de magie van het moment uiteen knalde...