Groen !Tessenderlo-lid Ludo Rutten heeft officieel klacht ingediend bij Vlaams minister van leefmilieu Ludo Sannen en bij de gemeentelijke milieudienst omwille van de volgens hem ontoelaatbare geurhinder, die zich gisteren in het centrum verspreidde.

Rutten had thuis een kinderfeestje en had last van een gasgeur in zijn woning. Hij werd ook aangesproken over het probleem door een inwoner van de Berg. ,,De jongste maanden is dergelijke gasgeur nogal voorgekomen'', zegt Rutten. ,,Het wordt hoog tijd dat de burgemeester en de minister eens gaan optreden tegen de stank en verontreiniging, veroorzaakt door Tessenderlo Chemie of Chevron Phillips (het vroegere Phillips Petroleum, nvdr ). Zij mogen ook eens denken aan de inwoners van Tessenderlo en de kinderen''.


Terugslagklep defect
Woordvoerder Jos Dessers van Chevron Phillips Chemical International geeft toe dat er gisteren hinder was. ,,Door een technisch defect aan een terugslagklep in het pomplichaam is er rond 11.30 uur gashinder opgetreden. De klep zorgt er voor dat de leidingen niet leeglopen. Nu was dat wel het geval met als gevolg hinder door geurhoudend water. Wij waren snel op de hoogte van het probleem en zijn onmiddellijk begonnen met het neutraliseren van de effecten, maar natuurlijk is de geur niet dadelijk weg. Een half uur later was de ergste hinder wel grotendeels verdwenen.'' Dessers verontschuldigt zich namens het bedrijf voor de veroorzaakte hinder, maar wijst er op dat het al lang geleden was dat er zich nog eens een probleem voordeed.

Burgemeester Jan Verheyden vindt dat Chevron gehandeld heeft volgens het boekje door het gemeentebestuur onmiddellijk op de hoogte te brengen van het probleem. Volgens hem ging het trouwens om een probleem van beperkte omvang. Milieuambtenaar Philippe Luts weet dat er op het gemeentehuis amper twee klachten zijn toegekomen. ,,Probleem was dat het windstil was en mooi weer en dat de geurhinder daardoor langer bleef hangen. De situatie was wel hinderlijk, maar niet gevaarlijk.''