Ze zijn de meest geschikte stoere Brabanders al aan het uitkiezen voor de titanenstrijd die eind volgende maand in alle hevigheid zal losbarsten. Dit jaar zal de koning een nieuwe mantel kunnen omgorden en krijgt hij ook een nieuwe kroon op het hoofd. Het is nog maar de vierde nieuwe mantel en kroon sinds de oprichting van de Stabroekse gansrijdersmaatschappij in 1923. De belangrijke attributen zijn een creatie van bestuurslid en gelegenheidsontwerper Serge Snoeys.

Mantel en kroon zijn de belangrijkste attributen van een gansrijderskoning. Het zijn symbolen van macht en geeft heel wat uitstraling in de Antwerpse polderstreek. Elke deelnemer aan het gansrijden droomt ervan het ooit tijdelijk in zijn bezit te hebben. ,,Een goed jaar geleden vroeg Serge Snoeys of hij iets kon doen voor de vereniging'' zegt Frans De Schutter, voorzitter van de Stabroekse gansrijdersmaatschappij en voorzitter van de Polderbond van gansrijdersverenigingen. ,,Een koningsmantel is een prachtstuk doch moet harde tijden doorstaan. Als we zien hoe dikwijls ze de koning in de hoogte steken of aan de mantel getrokken wordt kan je dat wel begrijpen. Serge Snoeys die zelf al mantel en kroon heeft mogen dragen kan daarover meespreken. Hij kon zijn schoonmoeder Marie-Louise overtuigen een nieuwe mantel en kroon te maken. Nonkel Gaston nam een nieuwe kroon voor zijn rekening''.


Tijdelijk
Mantel en kroon zijn eigendom van de maatschappij en worden elk jaar opnieuw tijdelijk uitreikt aan de nieuwe koning. Tijdens alle uitstappen, in gansrijdersverband, is de koning verplicht mantel en kroon te dragen. De Stabroekse gansrijdersmaatschappij is opgericht in 1923. Toen kreeg de Stabroekse koning de eerste mantel en bijhorende kroon. ,,De eerste mantel en kroon zijn meegegaan tot 1955 of 32 jaar lang. Als we daar de oorlogsjaren en het overstromingsjaar aftrekken komen we op 26 uitreikingen en evenveel jaar trouwe dienst. Jos Wijnants werd in 1956 gekroond met een nieuwe mantel en kroon die door een modist uit Mariaburg werd gemaakt. De jaren nadien zijn mantel en kroon een paar keer door de zusterkes van Stabroek opgefrist. In 1988 moesten we noodgedwongen de koningsattributen opnieuw vervangen. Vandaag staan we op een keerpunt in de geschiedenis van de maatschappij en hebben we een vierde mantel en kroon sinds onze oprichting. In de nieuwe kroon zit iets van elke drie vorige kronen'' zegt Frans De Schutter. Gelegenheidsontwerper Serge Snoeys is gelukkig een bijdrage geleverd te hebben. ,,In het gansrijden zit de ziel van elke echte polderbewoner. Het is dan ook de plicht van iedereen er voor te zorgen dat deze brok onvervalste polderfolklore blijft bestaan''.