Minister van Mobiliteit Bert Anciaux heeft een onderzoek bevolen naar de veiligheid van de vliegtuigen van drie maatschappijen die op de luchthaven van Oostende vlogen of vliegen. De minister gaf de werkgroep Wiloo te kennen dat hij na het onderzoek niet zal aarzelen de nodige maatregelen te nemen tegen Silk Way Airlines, Air Memphis en MK Airlines.

Het onderzoek volgt op de vraag van de Werkgroep omtrent de impact van de Luchthaven van Oostende op de Omgeving (Wiloo). ,,Wij huiveren voor het gevaar, dat uitgaat van een groot aantal oude en slecht onderhouden vliegtuigen die nog altijd de luchthaven van Oostende aandoen. Het betreft oude toestellen DC8, Boeing 707 en propellervliegtuigen Antonov-12 uit Afrika en Oost-Europese landen'', stelt Luc Daivier van Wiloo.

,,We hebben er de minister op gewezen dat de Zwitserse autoriteiten zopas zeven maatschappijen hebben bekend gemaakt waarvan de vliegtuigen niet meer op Zwitserse luchthavens mogen landen. Een ervan is Silk Way Airlines uit Azerbeidjan, die heel 2003 de luchthaven van Oostende bezocht. Een van hun tuigen crashte in Tsjaad op 7 november 2002'', zegt Luc Daivier..

,,Een andere op Oostende opererende maatschappij is Air Memphis, die in het nieuws kwam toen bleek dat het onlangs in Sharm El Sheikh neergestorte vliegtuig ook werd gebruikt door Air Memphis. De maatschappij bezoekt geregeld Oostende met een 30 jaar oude Boeing 707. Op 20 november 2003 werd in Oostende bij het opstijgen nipt een ongeval met dat vliegtuig vermeden. Eerder werd al een toestel van Air Memphis aan de ketting gelegd omwille van technische gebreken, maakte een toestel in Oostende een buiklanding en stortten twee zustertoestellen neer in 1998 in Kenia en in 2003 in Bangladesh. De maatschappij kreeg een tijdlang vliegverbod boven Engeland'', aldus de Wiloo-woordvoerder.

,,De derde maatschappij is MK Airlines uit Ghana. Die heeft een al bijna even zwaar palmares met drie crashes tussen 1992 en 2001'', aldus nog Luc Daivier.

Niettegenstaande de vermanende vinger van de luchthavendirectie, die de aantijgingen van Wiloo uit de lucht gegrepen vindt, beval minister Anciaux toch een grondig onderzoek.