De 18 bewoners en het personeel van rusthuis Bijstand verhuisden woensdagnamiddag naar het Zorghotel H. Hart in de Budastraat in Kortrijk. Het betekent meteen het einde van meer dan honderd jaar ouderenzorg in de Wijngaardstraat. Het gebouw wordt wellicht afgebroken.

De tranen schoten zuster Renée in de ogen. 41 jaar lang was ze in het rusthuis werkzaam. Ze omarmde Magdalena Vandecasteele, hoewel dement. De meeste rusthuisgangers zijn 90 jaar of meer. ,,Vertrekken doe ik niet graag en ik heb veel geweend. Maar een andere oplossing is er niet. Ieder kende hier iedereen'', zegt Maria Vankeersbulck (98).

Het rusthuis werd door de Zusters O.L.Vrouw van Bijstand opgericht in 1897 en bestaat al meer dan 100 jaar in de winkelwandelstraat in het centrum van de stad. In 1997 werd het rusthuis overgenomen door de zorggroep H. Hart die de verzorging van 25 senioren op zich nam. Het stuk verouderde rusthuiscomplex beantwoordt echter niet meer aan de hedendaagse eisen. In samenspraak met de bewoners, familieleden, de zustergemeenschap Bijstand en het personeel werd voorgesteld dat een integratie voor de bewoners in het nieuwe zorghotel de aangewezen oplossing was.


Tearoom en binnentuin
Het Zorghotel H. Hart op het Buda-eiland omvat een volledig nieuwbouwcomplex, waar de laatste bouwfase bijna afgewerkt is. Zo is er keuze tussen zorgstudio's en kamers van diverse grootte. De bewoners van het rusthuis kunnen onder meer kunnen genieten van de hedendaagse architectorale omgeving, een tearoom en een binnentuin. De personeelsleden gaan allen over naar het zorghotel. De toekomst van de gebouwen van het oude rusthuis is nog niet bepaald, maar het is de bedoeling bij te dragen tot de mogelijke ontwikkeling van de site Bijstand in het raam van residentiële en commerciële functies. Daarom gaat het wellicht tegen de vlakte.

  • Woon en Zorg H. Hart vzw, Budastraat 30 in Kortrijk.