De programmamakers van Kanaal 3 kregen gisteren ongewoon bezoek in de thuisbasis in Dendermonde. Een vier man sterke delegatie van de BBC kwam niet enkel de sfeer opsnuiven van de kleine regionale televisiezender, maar vooral kennismaken met de unieke manier waarop door Kanaal 3 aan regionale berichtgeving wordt gedaan. ,,Small is beautiful'', maakte BBC- producer Fiona MacBeth een eerste evaluatie.

,,Het gebeurt wel vaker dat we bezoek krijgen van binnenlandse en buitenlandse productiehuizen. Maar dat de moeder van alle omroepen interesse toont voor de manier waarop wij televisie maken streelt toch de ijdelheid'', glunderde Jan Smekens. Als hoofdredacteur en programmadirecteur van Kanaal 3 liep hij er gisteren nochtans zenuwachtig bij. Maar dat belette hem niet een voortreffelijk gastheer te zijn voor de BBC-delegatie.

,,Wij zorgden voor een revolutie op het gebied van televisie maken. Onze redacteurs gaan op stap met digitale camera's en monteren in de studio zelf hun bijdrage. Op die manier kunnen we elke dag items brengen uit alle hoeken van ons zendgebied'', gaf Jan Smekens de Britse gasten mee.


Kostenbesparend werken
,,Het is te vergelijken met de journalist van de schrijvende pers die vandaag zijn stuk van bij hem thuis rechtstreeks in de krant krijgt.'' Smekens gaf eerlijk toe dat ook het kostenplaatje een rol speelde in de keuze voor die manier van tv-maken. ,,Maar die methode legde ons geen windeieren. Vandaag hebben we een kijkcijfer van 125.000 kijkers per dag.''

De BBC-journalisten Steve Taschini en David Holdsworth reageerden opgetogen op het werk dat de binnenkomende medewerkers van Kanaal 3 afleverden. Peter King wist als ingenieur techniek van de Britse omroep dat ook de BBC voor zijn regionale nieuwsgaring die weg op moest.