Niemand die in 1980 al dacht aan een zilveren editie. Nochtans werd in dat jaar Dwars door Brakel geboren als een wandeling met ouders, leden en vrienden van de plaatselijke KSA-VKSJ-jeugdbeweging. In deze kwarteeuw nestelde Dwars door Brakel zich bij de best georganiseerde, meest gesmaakte en grootste eendagswandelingen van het land. Ze kregen ook al vijftien keer de steun en de medewerking van het leger. Voor de zilveren editie dit jaar kwam het leger al op bezoek.

Op zondag 25 april pakt Dwars door Brakel uit met een zilveren jubileumuitgave van zijn wandelhappening. Ook nu zal het Belgisch leger opvallend aanwezig zijn aan de start- en aankomstplaats.

,,Een koordenpiste gericht op twee leeftijdsgroepen wordt dit jaar een van de trekpleisters'', vertelt specialist adjudant-majoor Bob Miraux. ,,Daarnaast bieden we de jeugd de mogelijkheid om op het terrein met jeeps te rijden'', vullen adjudant Dirk De Pessemier en eerste brigadierchef Paul Mordant van de dienst Evenementen aan. ,,Maar de jongeren kunnen zich eveneens uitleven in verscheidene genievoertuigen. Een hindernissenparcours, waarbij twee jongeren blind pack man kunnen oefenen, rondt ons aanbod af.''


Vier militaire bussen
,,Uiteraard komen we met onze hightech bus, waarbij we jongeren alles kunnen tonen wat het leger vandaag inhoudt'', voegt consulent van het Defensiehuis Robby Schillaert eraan toe.

,,Daarnaast zal het leger ook vier militaire bussen inzetten om de wandelaars op bepaalde parcoursen van het ene naar het andere punt te voeren'', weten erevoorzitters van Dwars door Brakel Johan en Stephan Coesens. ,,Op die manier kunnen we alle wandelaars naar het hoogste punt van Brakel in Elst brengen, waar we een unieke samenwerking met TMVW beloven. Meteen kunnen we elke wandelaar zoveel mogelijk bezienswaardigheden aanbieden'', besluit voorzitter Walter De Backer.