Dilbeek is niet helemaal gelukkig met het beheer van natuurreservaat de Wolfsputten. De grazende runderen hebben de wandelpaden in modderbanen herschapen en de paden raken overgroeid. Voorts is de gemeente, eigenaar van het gebied, niet altijd op de hoogte van werken in het gebied.

De voorbije maanden deden heel wat wandelaars hun beklag bij het gemeentebestuur. Op de graasweide stonden veel te veel koeien. Die stonden en liepen nogal veel op dezelfde plek en daardoor ontstonden modderpoelen en gaten op het wandeltraject. ,,De wandelaars mogen tussen de koeien lopen'', vertelt milieuambtenaar Oliva De Vidts. ,,Als de dieren de paden stuklopen en diepe putten maken, is dat een probleem. Als ze aan de ingang van hun gebied in de modder staan te 'baggeren', is het niet erg prettig als je daar moet doorwandelen.''

De beesten waren bovendien niet van het afgesproken ras. ,,Er zouden Schotse Galloways komen, die nogal klein en tamelijk schuw zijn. Ze komen niet graag dicht bij de mensen. De koeien die er wel stonden, waren de Blonde d'Aqcuitaine. Die zijn groter en zien er daardoor wat angstaanjagender uit. De Galloways kunnen bovendien tegen het strenge winterweer. De koeien zouden het hele jaar blijven, maar op dit ogenblik zijn er geen.''


Overwoekerd
De Blondjes zijn eigendom van een boer uit Merchtem. De landbouwraad vraagt zich dan ook af of er geen koeien van een Dilbeekse boer kunnen staan. ,,Dat heeft als voordeel dat de boer veel vaker langs kan lopen om een kijkje te nemen bij zijn dieren'', merkt de milieuambtenaar op.

Wandelaars zijn ook niet tevreden over de wandelpaden die door te weinig snoeien overwoekerd raken. Dilbeek beheerde het gebied jarenlang zelf, in samenwerking met Econet en de Mina-werkers. Sinds de Wolfsputten Vlaams natuurgebied werden, is het beheer van het gebied in handen van Aminal, afdeling Natuur.

,,De gemeente wil nauwer samenwerken met de afdeling Natuur. We hebben het beheer wel overgedragen, maar blijven toch eigenaar. Het is belangrijk dat we weten welke werken er gebeuren en dat de Wolfsputten toegankelijk zijn voor de Dilbekenaren'', besluit Oliva De Vidts.

Deze week vertrekt een brief van het college naar Aminal om deze punten op een rijtje te zetten en duidelijk afspraken te maken over de Wolfsputten.

(LVD)