Eurosong verscheen vorig weekeinde opnieuw op het televisiescherm. In de derde aflevering op 3 februari is ook Groot-Bijgaarden een beetje aanwezig. Zanger Patrick VinX mag dan wel uit Blankenberge komen, zijn eerste muzikale stappen zette hij in de Graankorrel van Eigentijdse Jeugd in de Placestraat.

,,In 1989 zag ik een advertentie in een weekblad Maak je eigen plaatopname . Ik wou iets doen met muziek, maar wist begot niet hoe, dus heb ik gereageerd'', vertelt Patrick VinX. ,,Ik heb een demo ingestuurd en Robert Kino (de stuwende kracht achter de Graankorrel) belde me om te zeggen dat we de studio zouden induiken''. Patrick was toen zeventien.

Na deze studio-ervaring liet de muziek Patrick niet meer los. Er waren cd-opnames, een kersttournee van dertig dagen met gratis optredens voor ziekenhuizen, gevangenissen en bejaardentehuizen. Hij werkte ook twee jaar bij eigentijdse jeugd mee aan Youth Sound. Dat is het project van Kino, waarmee hij jonge artiesten een kans wil geven om studio-ervaring op te doen en contacten te leggen.

,,Ik nam drie singles op bij Polygram, een ervan kwam op de dubbel-cd Wedding Classics terecht. Ik ben zelf ook nummers beginnen schrijven'', vertelt Patrick. ,,Ik doe veel reclamespots en backing vocals, onder anderen voor Benny Nijman, Enzo, Margriet Hermans, Koen Krucke''. Zelfs Eurosong is niet nieuw voor hem. ,,In de reeks van 1999 deed ik bij drie nummers mee in de backing vocals''.

,,Ik werkte mee aan de laatste Pokémon -cd en aan Holiday on Ice met enkele Pokémonnummers. Voorts heb ik mijn eigen groep, Casablanca Circus. We spelen zowel covers als eigen nummers. Op 26 januari gaat onze tournee in première in de Borre in Bierbeek. Maar ik blijf ook meewerken in de Graankorrel om jongeren te begeleiden en muziek te maken voor de TV-mis, de radiouitzendingen...''

Patrick zingt meestal in het Engels, maar voor Eurosong koos hij een Nederlandstalig nummer Ik kan jou niet vergeten . ,,Je moet je land verdedigen op het Songfestival, dus moet een Nederlandstalig nummer kunnen'', vindt hij. Hij krijgt in de derde aflevering gezelschap van Jimmy (Get Ready), Iris (Wendy Van Wanten), Spark (Mama's Jasje). (LVD)

  • Patrick VinX is te horen en te zien zaterdag 3 februari in Eurosong op VRT. Met the Casablanca Circus op zaterdag 26 januari in de Borre in Bierbeek (tel. 016-46.14.00). Of surf naar www.vrt1.be-songfestival.