Een felle stank heeft zondagavond de Leuvensesteenweg parten gespeeld. ,,Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt,'' sakkert gedupeerde Manuel Perez die een beschuldigende vinger naar Akzo Nobel uitsteekt. De verffabriek ontkent dat de geurbron bij hen lag.

Zondagavond omstreeks halftien stelden verschillende bewoners van de Leuvensesteenweg een benzine-achtige geur vast in hun huizen. Eén persoon werd onwel.

Politie, brandweer en milieuambtenaar kwamen ter plaatse. Er werd ook iemand van de nabijgelegen verffabriek Akzo Nobel (het vroegere Levis) bijgehaald.

Manuel Perez, een van de getroffen buurtbewoners, vertelt: ,,Ikzelf was niet thuis maar mijn zoon en vrouw zeggen dat de stank niet te harden was. De geur kwam uit het toilet. We konden het niet eens meer betreden. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, vorig jaar vijf keer. Soms ruikt het naar brandstof dan weer naar white spirit''.

,,Volgens ons heeft het te maken met citernes die te vol zitten. Het kan bijna niet anders dan van Akzo komen. Wij zijn daar al gaan klagen maar het verbetert niet.''

Directeur Roland Demey van Akzo Nobel Coatings pleit onschuldig. ,,Onze mensen zijn 's nachts meteen ter plekke geweest. Ze zijn met de politie de bedrijfsinstallaties afgelopen hebben niks gevonden. Vandaag hebben onze diensten nog eens controles uitgevoerd en weer niets opgemerkt. Er was zondag geen activiteit, er draaiden geen pompen. De oorzaak zal een raadsel blijven en is zeker niet bij ons te zoeken.''

Schepen van milieu Magda Van Stevens (Agalev) bevestigt dat er geen duidelijk bron is. ,,De stank steeg op in kelders en badkamers dus moet uit de riolering afkomstig zijn. Toen de milieuambtenaar ter plaatse was, bleek er al weinig geurhinder meer waar te nemen. We kunnen moeilijk conclusies trekken en het is voorbarig meteen naar Akzo als schuldige te wijzen. Een ijverige doe-het-zelver die een product in de gootsteen giet, kan evenveel hinder veroorzaken.'' (TY)