HET personeel van Sirius Graphics uit Groot-Bijgaarden kreeg gisteren slecht nieuws te horen. De firma sluit de deuren, er volgt een collectief ontslag. De vakbonden proberen de deur naar een alternatief, waarbij een deel van het personeel aan het werk blijft, open te houden. Zonder veel hoop evenwel.

Sirius Graphics nv maakt verpakkingen in papier en karton. Het is een filiaal van Van Genechten in Turnhout. Veertien dagen geleden kondigde de directie aan dat een sluiting met collectief ontslag van de 120 tot 130 personeelsleden dreigde. Gisteren was er ondernemingsraad.

,,De sluiting is definitief'', zegt Rita Vyncke, personeelsverantwoordelijke en vakbondsafgevaardigde van de christelijke vakbondscentrale LBC. ,,De ondernemingsraad stelde nog een afslanking voor, maar dan moeten de boekhouding en het personeelsbeleid blijven en die kosten lopen te hoog op''.

,,De vakbonden eisen alle financiële documenten op om de cijfers na te kijken en we blijven vragen om het bestaan van de firma voort te zetten met een kleine groep. We hebben echter op die vraag niet veel antwoord gekregen''.

,,Op 24 februari is de wettelijke periode waarin geen ontslagen mogen vallen achter de rug. Dan zou al de helft van het personeel zijn ontslag krijgen'', verklaart Vyncke. ,,De rest van het personeel zou geleidelijk afvloeien gedurende vier of vijf maanden, afhankelijk van de bestellingen die nog moeten worden afgewerkt. De afdeling typografie, waar takszegels gemaakt worden, zou worden overgelaten. Daar werken vier mensen''.

Donderdag komen directie en vakbonden weer samen om een sociaal plan te bespreken. Het personeel werkt intussen gewoon door. ,,Het enige wat we nog kunnen doen, is voor iedereen een zo voordelig mogelijke regeling in de wacht slepen'', besluit Vyncke. ,,We hopen dat er voor iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Maar dit doet pijn: ik werkte hier graag''.