Een hevige brand legde maandagochtend het kunststofbedrijf Van Pellicom langs de Puursesteenweg in Bornem gedeeltelijk in de as. Tien van de dertig personeelsleden zijn wellicht een poos technisch werkloos. De firma startte gisteren normaal met de verhuizing naar de industriezone aan de Woestijnstraat. De politiezone Klein-Brabant had de gebouwen namelijk eind vorig jaar opgekocht om er de kazerne van de eengemaakte politie in onder te brengen.

Een aandachtige autobestuurder merkte het vuur omstreeks 4 uur maandagochtend op, maar vermoedelijk stond het bedrijf toen al een poos in brand. De man alarmeerde dadelijk de brandweer en zette ook buurman Theo Segers uit zijn bed omdat de vlammen dreigden over te slaan naar diens woning. Het brandweerkorps van Bornem was echter acht minuten na de oproep al ter plekke en kreeg het vuur snel onder controle.

De pompiers kregen ook versterking van hun collega's uit Puurs en Willebroek. Toch konden ze niet voorkomen dat ruim 700 vierkante meter bedrijfsruimte in de vlammen opging, want de opgeslagen pvc-materialen zijn uiterst brandbaar. De schade beperkt zich tot de productiehal, maar bedraagt desondanks een paar miljoen euro. Het achterliggende kantoorgebouw bleef intact, uitgezonderd minieme rook- en waterschade.

De brand ontstond in de productieloods, wellicht na de explosie van een verwarmingsbrander. Die knal velde onder meer een interne veiligheidsmuur waardoor het vuur zich snel verspreidde. Brandexperts van het Mechelse parket sluiten kwaad opzet uit. De speurders vonden geen braaksporen op de fabrieksterreinen.

De brandweer moest bijvoorbeeld nog een omheining doorknippen om dichter bij het vuur te komen. De pompiers bleven nog tot maandagmiddag nablussen.

De brand treft ook de politiezone Klein-Brabant, want die had het bedrijfscomplex eind oktober vorig jaar gekocht van Sillis, de eigenaar van de gebouwen die op zijn beurt de loods doorverhuurde aan Van Pellicom. De politie wilde er de kazerne van het eengemaakte korps in onder brengen en telde voor de panden zowat 1,1 miljoen euro neer (45 miljoen frank).

De verzekeringsmaatschappijen hebben dus een vette kluif aan dit dossier.