Zondag werd Freddy Lambrecht (48), afkomstig uit Brugge maar zonder gekend officieel adres, in de Panne uit de duinen geplukt. De man, die al sinds december 2000 in de gevangenis De Nieuwe Wandeling in Gent opgesloten zit, kwam niet meer terug na zijn penitentiair verlof.

Lambrecht was een schuilhol in de duinen aan het uitgraven nabij Sint-Elisabeth in De Panne, toen hij door de politie werd opgepakt. De kuil die hij groef, wilde hij met takken, bladeren en aanspoelsels overdekken.

Deze taktiek van Lambrecht kennen de gerechtelijke diensten al, sinds hij ook in oktober 2000 niet terug kwam uit penitentiair verlof. Toen had hij in één maand tijd weer 18 inbraken en vijf inbraakpogingen op zijn actief. Lambrecht vergat terug te gaan naar de gevangenis en sliep toen ook in een hol in de duinen van De Panne.

In scholen, kantines en lokalen van verenigingen stal hij drank, etenswaren en kledij om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij kreeg daarvoor in maart vorig jaar nogmaals twee jaar cel.

,,De jongste twintig jaar heeft de man al meer in de gevangenis gezeten dan daarbuiten,'' aldus de Veurnse rechter Daenen. ,,Hij kan buiten niet meer aarden en denkt dat de maatschappij hem straft. Uit wrok steelt hij dan weer ergens anders.''

Lambrecht heeft nog 22,5 jaar te zitten uit minstens 21 diverse veroordelingen. Vorige week rees al het vermoeden dat hij weer eens ,,op vakantie'' was, toen er werd ingebroken in de cafetaria van een sportclub in de buurt. Zondagavond werd Lambrecht terug naar de Gentse gevangenis gebracht. (YNG)