Juist een jaar nadat hij het idee lanceerde mocht raadslid Eric Coucke (BRON) zijn eerste concrete verwezenlijking als Beernems gemeenteraadslid onder zijn naam schrijven. De wekelijkse marktdag komt er en wel vanaf vrijdag 5 april. Voor de verwezenlijking van zijn plannen kon Coucke rekenen op de steun van schepen Jerome Waerniers. Het gemeentebestuur keurde gisteren het marktreglement goed.

Dubbel feest voor Eric Coucke, gisterenavond in de gemeenteraad. Niet alleen was het zijn verjaardag, maar eindelijk zette de gemeenteraad het licht op groen voor zijn wekelijkse marktdag. De eerste keer sinds lang trouwens dat een voorstel van een oppositielid de steun van de meerderheid krijgt. De plannen voor allereerste markt op vrijdag 5 april ogen alvast veelbelovend.

Al 21 marktkramers zegden intussen hun aanwezigheid op de Beernemse markt toe. Omdat van eenzelfde product slechts maximaal twee kramen op de markt toegelaten worden, staat dit meteen garant voor een aanvaardbaar productengamma. Wie op 5 april tussen 8.30 uur en 12.30 uur de markt bezoekt, zal er kunnen kiezen tussen snoep, vis, lingerie, kip aan 't spit, verse groenten, wijn, planten, wenskaarten, geschenkartikelen en zuivelprodukten. Dit lijstje zal wellicht nog verder worden uitgebreid.


Voorrang
Volgens initiatiefnemer Eric Coucke is het vooral van belang dat de Beernemse handelaars voorrang krijgen op deze van buiten de gemeente. Voorwaarde is wel dat ze over een leurderskaart en de noodzakelijke verzekeringen beschikken.

Nog volgens Coucke, spreken heel wat marktkramers hun bezorgdheid uit over eventuele onderbrekingen. Zo is het marktplein nooit vrij tijdens de dorpskermis. In dat geval denken Coucke en Waerniers aan een uitwijkmogelijkheid langs het kanaal en in latere instantie op de parking van het ontmoetingscentrum.

De allereerste editie van de marktdag, op vrijdag 5 april, moet een knaller worden. Er wordt voor die eerste keer dan ook heel wat extra animatie gepland, van een accordeonist tot levensgrote beren. Schepen Waerniers, die ondanks partijpolitieke tegenstellingen, wat graag zijn steun verleende aan het voorstel van het oppositielid, hoopt in elk geval dat het een degelijke markt wordt. ,,En hopelijk pikken de plaatselijke handelaars er ook hun graantje van mee'', besluit Waerniers. (MCB)