Onbekenden hebben tijdens het weekend drie kunstwerken met een mes beschadigd in de Blankenbergse Sint-Rochuskerk. ,,Hoeveel de restauratie van de schilderwerken zal kosten, weten wij niet maar op het eerste gezicht zal dit hoog oplopen,'' zegt koster Noël Wieland.

Twee schilderijen, die deel uitmaken van de kruisweg, en een ander schilderwerk werden door vandalen zwaar beschadigd. Het zijn werken die al decennia in de kerk staan. De schilderijen werden over dertig centimeter met een mes doorkerfd; onderzoek moet uitmaken of restauratie mogelijk is. Volgens koster Noël Wieland gaat het om haatdragende jongeren die dergelijke vandalenstreken uithalen. Wieland: ,,Vorig jaar werden de schilderijen van de kruisweg overgoten met was van de kaarsjes die voor de schilderijen staan. Ook het Mariabeeld, dat Christus draagt, werd besmeurd met een wit product. De enige oplossing om de schilderijen te vrijwaren van vandalisme is deze een stuk hoger te hangen, maar wij vrezen dan dat meerdere beelden het doelwit worden van de vandalen. De enige oplossing is het sluiten van de kerk, maar dat is voorlopig niet mogelijk omdat heel wat mensen het gebouw bezoeken. Wij vermoeden dat de feiten in de late namiddag gebeuren door een drietal jongeren.''


Doelwit
De Sint-Rochuskerk is al meerdere malen het toneel geweest van vandalisme. Vorig jaar werden twee beeldjes, bevestigd op het altaar, gestolen. Vorig jaar kon men wel een dief in de kraag vatten. Hij stal een kruisbeeld van het zijaltaar en verstopte het onder zijn blauwe regenjas. Dit werd opgemerkt door een pastoor die het vreemd vond dat tijdens de zomer iemand een regenjas droeg. Verder werden er ook heel wat beschadigingen aangebracht aan de beelden die de kerk sieren. Vorig jaar werd het kind Jezus door een Brussels meisje uit de kerststal gestolen. Na restauratie werd het opnieuw bezorgd aan de pastoor. Onlangs werd in de kerststal tijdens de eindejaarsperiode het beeld van Sint-Jozef gestolen.

De pastoors en koster van de Sint-Rochuskerk hadden graag wat meer respect gezien voor het kunstpatrimonium van de kerk. (NM)