De vijfde happening Kunst & Kitsch in het Bissegemse ontmoetingscentrum De Neerbeek was zonder meer een succes. In de Vlaamse huiskamers ligt nog heelwat onder het stof. Zo hoorde een vrouw dat haar schilderij een paar honderdduizend frank waard was.

Schatten in Huis? Met die slogan organiseert het Bissegemse ontmoetingscentrum jaarlijks een Kunst & Kitch-happening. Heel wat mensen komen daarop af, en niet alleen Kortrijkzanen. De experts zijn de antiquairs Speybrouck en Van Canneyt. Het leuke aan die happening is hun verhaal. Ze becommentariëren elk stuk, schatten de waarde ervan of geven een andere beoordeling. Het overkomt ze ook wel eens dat ze het niet echt weten en dan zeggen ze dat ook.

Een ijzersterke formule: dat vond ook Johan Castelain, die voor de eerste keer naar Bissegem kwam. Hij had een boekje bij uit 1853 met heel wat wetenswaardigheden. Castelain: ,,De passersdoos die ik ook bijhad, een erfstuk uit 1824, schatten ze hoger in dan het boekje. Vader was verzamelaar van antiek, heeft het allemaal bewaard. Zo lees ik dat je 's avonds moest betalen om weer binnen de stadspoorten van Brugge te geraken.''


Dure Pauwels
Chris Callens, verzamelaar van figuren allerhande, kwam uit Wortegem-Petegem, ook al voor de eerste maal. Hij had een houten pop bij, een soort van marionet. Callens: ,,Ze heet de dansende beer. Ik heb het stuk in Frankrijk gekocht. Ik was verbaasd te horen dat de waarde ervan zo'n 50 á 80.000 frank is. Ik hoorde van het initiatief en kwam naar Bissegem. Ik beklaag het me niet.''

Kunst & Kitch is een geslaagde formule, dat is duidelijk. Je kunt er kennis opdoen en je eigen kleinoden laten taxeren. Er waren 128 voorwerpen te behandelen. Zo waren er ook nog bronzen belletjes waarmee vroeger de meid geroepen werd, het deurtje van een altaar, een sabel en ook een schilderij van Willem Pauwels. De antiquairs konden de eigenares daarvan verblijden: haar erfstuk was een paar honderdduizend frank waard. (VKK)

Info voor de volgende editie: 056-37.13.19.