Taverne De Zoete Zonde in de Bosstraat 1 in Munte krijgt er vanaf vrijdag 25 januari een concurrent bij. Die dag opent Rose De Coene er met enkele zakenpartners, vlak naast de deur, op de hoek met de Hundelgemsesteenweg tearoom-taverne-restaurant De Coene . Op dit adres bevond zich haar ouderlijke woonst. De familie baatte namelijk 45 jaar lang een tearoom uit in de Gentse Veldstraat. Die moesten Rose en haar zus in maart 2001 sluiten. Rose verbouwde de woning en wil er haar horeca-activiteiten nu verder zetten.

,,Heel Munte kende dit pand als de thuisbasis van de De Coenes uit de Veldstraat. De tearoom was echt wel een begrip'', vertelt Muntes nieuwste horeca-uitbaatster. Vader Willy maakte van de naam een begrip. De gewezen zeeman -- hij was meer bepaald bakker-patissier op de passagiersschepen van de Compagnie Maritime Belge -- opende in 1955 in Gents bekendste winkelstraat in een klein huurpand naast Hotel d'Hane-Steenhuyse een pralinewinkeltje. Al gauw maakte hij er een broodjes- en pannenkoekenzaak van. Tearoom De Coene was geboren. Na een hartaanval van hun vader begin jaren zeventig kwamen dochters Rose en Brigitte in de zaak. Ze bouwden ze verder uit. Tot het in maart 2001 gedaan was. De stad Gent had als huiseigenaar het pand verkocht.

Bij Rose bleef de horecamicrobe echter kriebelen. Ze liet haar ouderlijke woonst in Munte verbouwen en uitbreiden met een nieuwe vleugel en een groot buitenterras. En wil er vanaf 25 januari het begrip De Coene een nieuwe, ruimere invulling geven. Behalve een broodje of pannenkoek met een kop koffie, zal men er ook snacks en zakenlunches serveren. Daarvoor krijgt de vrouw bijstand van haar vriend en zakenpartner Freddy De Baere. Die heeft een jarenlange ervaring als keurslager in de Makro in Eke. Chef-kok is de Schot John Erskine. Vierde zakenpartner en maître-d'hotel is Patrick Ide, een voormalig Sabenien die voor Sabena en Swissair 25 jaar lang cateringverantwoordelijke op de internationale lijnvluchten was.

  • De Coene, Hundelgemsesteenweg 1024. Open van donderdag tot en met maandag van 11.30 uur tot 21.30 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag. Voor het openingsweekend van 25 tot en met 27 januari kun je voor 39 euro een speciaal openingsmenu reserveren op telefoon 09-363.07.81.