Nog tot en met zondag lopen de dagen van de Limburgse hoeve- en streekproducten. Naast zuivel van koeien, geiten en schapen, hoeve-ijs en streekdranken, zet een wel heel markant zaakje de deuren open: de Gulden Tas. Deze koffiebranderij is de kleinste van het land.

Brecht Creemers (60) en Jean-Pierre Vliegen (47) zijn de twee meesterkoffiebranders die in hun branderij annex winkel een nostalgisch sfeertje anno 1900 creëerden. ,,Leer het zwarte goud drinken als een smaakmaker, niet als een dorstlesser.''

Overmeesterd door het heerlijke aroma van versgemalen koffie, stappen we de Gulden Tas binnen. Een ouderwetse bel kondigt onze komst in het knusse winkeltje van amper vier op vier meter aan en we lachen nog even na om de waarschuwing op de deur: ,,Bukken alstublieft. Hier vliegt de koffie buiten.'' Hier schenkt men enkel zuivere koffie. Die moet volgens Brecht heet worden opgediend en afgekoeld gedronken. Proeven is de boodschap en slurpen is toegelaten. Brecht en Jean-Pierre startten in 1996 met hun handel, pal in het centrum van Bree. Inmiddels voegde leerlingkoffiebrander Bert Creemers (30), de zoon van Brecht, zich erbij om zo de opvolging te verzekeren. ,,We werken kleinschalig, ambachtelijk en milieuvriendelijk. De ruimte waar de koffie wordt geproduceerd, doet tevens dienst als proeverij. Dat atelier meet slechts zes op vier meter en was vroeger een garage. Bij ons duik je honderd jaar terug in de tijd. Op de koffie na, want die is altijd vers.''

,,We zochten naar iets enigs'', glimlacht Brecht. ,,De Arabica-boon is milder, bevat minder cafeïne en is maagvriendelijk. Bovendien zit de kunst in het langzaam roosteren, in schril contrast met het snelle, industriële branden. Grootschalige branderijen kunnen zich hooguit veroorloven met een mengeling van de Arabica en de zwaardere, scherpere, bittere én goedkopere Robusta-boon te werken. Voor ons is het wél haalbaar om enkel die exclusieve koffieboon te branden. De boon maakt de koffie ietwat duurder, maar je betaalt dan ook de kwaliteit.'' In het kader van de Limburgse streekproducten, is de Gulden Tas zondagmiddag geopend. Wie opdaagt, krijgt tekst en uitleg. Om 15 uur wordt de koffie gebrand. Afspraak: Ter Rivierenwal 18, 3960 Bree. (MIP)