De correctionele rechtbank heeft een corrupte cipier van de Leuvense gevangenis veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan 12 met uitstel. Jan M. verklaarde voor de rechtbank dat hij het omkopingsverhaal had verzonnen. Remy S., een betrokken gedetineerde, werd veel zwaarder aangepakt en kreeg een verlengd verblijf van 18 maanden cadeau.

Jan M., de corrupte cipier van de Leuvense gevangenis, moet zes maanden brommen. Toen de rechter de ex-cipier ondervroeg, beweerde de man echter dat hij het omkopingsschandaal had verzonnen. Op die manier kon hij geld achterhouden voor zijn toenmalige vriendin. Een bizar verhaal waaraan procureur Jacobs weinig geloof hechtte. De rechter volgde die mening bij haar uitspraak.

Cipier Jan M. komt er echter nog goed vanaf in vergelijking met de betrokken gedetineerde Remy S. Die laatste kreeg maar liefst 18 maanden extra celstraf aangesmeerd wegens actieve omkoping. Een opvallend zwaardere straf voor de betrokken gedetineerde in vergelijking met de corrupte cipier.

Procureur Theo Jacobs: ,,Het strafrechterlijke verleden van een beschuldigde speelt natuurlijk mee. Het spreekt voor zich dat we een gedetineerde die zich inliet met actieve corruptie binnen de gevangenismuren zwaar moeten straffen. Dat geldt natuurlijk ook voor de betrokken cipier, maar hij kon aanspraak maken op uitstel. Voor de gedetineerde was dat niet het geval.''

,,Achttien maanden lijkt misschien veel, maar anderzijds moeten we ook een signaal geven naar andere gedetineerden toe. Vermoedelijk bergen andere gevangenen hun corrupte plannen weer op in de kast, wanneer ze de veroordeling van Remy S. vernemen.''

In het omkopingsschandaal was tenslotte nog een andere cipier betrokken. De verdediging trok zijn verklaring -- lees bekentenis -- sterk in twijfel, maar spijtig genoeg kon de man niet aanwezig zijn op de zitting van de rechtbank. Na zijn vrijlating reed hij immers tegen een boom. Cipier P.W nam zijn waarheden mee in het graf.