Veel werkgevers en -nemers in Koolskamp ruilden gisternamiddag de vertrouwde werkvloer voor de Tieltsestraat. Daar arriveerde voor de 87ste keer al het Kampioenschap van Vlaanderen. Meer toeschouwers tegenover vorige keer, rustig najaarsweer, een goede organisatie en Breugheliaanse taferelen van folklore en Vlaamse kermis. Dat was Koolskamp Koers in een notedop.

Koolskamp Koers is meer dan een klassieke kermisdag. Het is een folkloristische hoogdag die veel Koolskampnaars met familie vieren aan de koffietafel.

Bij Mieke Demuynck was het al vanaf halfweg de voormiddag de zoete inval. ,,Zij moest niet lang wachten met aperitief serveren'', lacht Rik Declerck. ,,Ik werk bij Jonckheere Bus & Coach en nam speciaal verlof voor Koolskamp Koers. In de glorietijd van Eddy Merckx liep het bedrijf helemaal leeg. Deze keer gaf ongeveer tien procent van de werknemers forfait. Al meer dan tien jaar houden wij een familiereünie op Koolskamp Koers. Maar ik ben hier ook voor een zakelijke reden: promotie voor de cyclocross van halfweg oktober in Ardooie. Ik help de cyclocross organiseren en Koolskamp Koers is een ideale kans om onze sportieve happening in de kijker te zetten.''


Parkeerplaats
,,Wij hebben trouwens een uitstekende verstandhouding met de initiatiefnemers van Koolskamp Koers. Onze affiches hangen steevast op een opvallende plek'', glundert Rik Declerck. Zijn vader Georges gaat traditioneel eerst nog bij een kennis op de koffie vooraleer hij afzakt naar de wedstrijd. ,,Reeds jaren zijn wij eerst op bezoek bij Maurits Rigole, de vroegere gemeentewerker in Koolskamp. Hij reserveert ook altijd een parkeerplaats voor onze wagen. Na de wedstrijd gaat het richting receptie. Mijn vrouw gaat al enkele keren mee. Sindsdien ben ik opvallend vroeger thuis'', grinnikt Georges Declerck.


Weemoed
In de vroegere brouwerij Schotte hield de plaatselijke KWB haar vertrouwd gelegenheidscafé open. Voor de laatste keer. Het pand maakt plaats voor sociale woningbouw. ,,Wij stoppen met gemengde gevoelens'', reageert KWB-ondervoorzitter Jan Maeseele. ,,Ons dorpscafé biedt sinds 1982 een meerwaarde aan Koolskamp Koers en wij zijn dankbaar voor die mooie jaren. Maar wij zullen de gezellige sfeer in het uniek decor missen. Daarom nemen wij met weemoed afscheid. Wij werden op tijd verwittigd van de geplande sloping en vonden al een nieuwe vaste stek langs de Ardooisestraat. Maar volgend jaar is geen KWB-dorpscafé meer op Koolskamp Koers. In de plaats van pinten tappen zullen wij voortaan pinten drinken op de sportieve hoogdag. Met een nostalgische knipoog naar wat ooit was.''