De KBG-afdelingen van het verbond Roeselare -- in totaal zijn dat er 30, goed voor 10.000 leden -- zetten tijdens het weekend van 28 en 29 september een mediabeurs op poten onder de noemer ,,Knap met de knop''. Maar wie denkt dat deze beurs alleen interessant is voor senioren, heeft het goed mis.

Het was de KBG H. Godelieve die het initiatief nam voor deze grootschalige expo. Afdelingsvoorzitter André Vanhuyse en verbondsproost André Terryn staken het vuur aan de lont. Maar senioren en een mediabeurs, het lijkt contradictorisch? Niets is echter minder waar, want uit een enquête onder de senioren bleek dat media en communicatiemiddelen de KBG'er meer bezighoudt dan wat dan ook, inclusief pensioenen.

Ten eerste zijn lang niet alle senioren computer- en internetanalfabeten. Ten tweede ergeren heel wat 55-plussers zich blauw aan de betuttelende manier waarop de media met senioren omgaat én het ,,sukkelachtige'' imago dat wordt opgehangen.


Verbaasd
Maar dat de respons zo overweldigend zou zijn, hadden zelfs de organisatoren niet verwacht. Zaal Ter Beke, gelegen bij de parkeerplaats van de Godelievekerk, wordt letterlijk volgestouwd met honderden voorwerpen, van de meest antieke tot de meest geavanceerde.

Verbondssecretaris Pol Vandenbulcke: ,,De bezoeker vindt er antieke telefoontoestellen maar ook de meest geavanceerde GSM's, toetergrammofoon én CD-speler, de allereerste radio's en de allernieuwste tuners, fototoestellen uit metaal waarvan de oudste dateert uit 1897 naast digitale toestellen, schrijfmachines uit de loopgraven, tekstverwerkers, oude boeken en kranten over de Eerste Wereldoorlog versus de dag- en weekbladen van vandaag, de allereerste TV en de DVD, video, powerpoint, proton, banking, enz.''

Telkens wordt oud tegenover nieuw geplaatst. Dat maakt de tentoonstelling niet alleen interessant voor de senioren die de vinger aan de pols willen houden, maar ook voor de jongeren die deze antieke toestellen alleen kennen van horen zeggen. Geïnteresseerden die zich willen bekwamen in al die nieuwe middelen kunnen in de demonstratieruimten een stoomcursus krijgen. (AV)

  • ,,Knap met de Knop'' in zaal Ter Beke op zaterdag 28 en zondag 29 september, telkens van 14 tot 20 uur. Toegang gratis. De beurs wordt geopend door de nationale voorzitter Hugo Verhenne, de verbondsvoorzitter Maurits Maeseele en de plaatselijke voorzitter André Vanhuyse.