Meer dan vijfhonderd leerlingen van verschillende lagere scholen in Deinze ontdekten gisteren hoe ze veilig met hun fiets de weg opkunnen. Het was de eerste groots opgezette actie van de onlangs opgerichte Deinse Fietsersbond met als slogan ,,Een fietscadeau voor de school''. De actiedag werd afgesloten met een info-avond over fietspooling.

Het was gistermorgen alvast een drukte van jewelste op de parking naast de Brielpoort. Initiatiefnemer Dirk Stroobandt: ,,De bedoeling van de actie is de scholen informatie te geven over de mogelijkheden om het fietsgebruik van en naar school aan te moedigen. We nodigden de scholen en hun leerlingen uit om deel te nemen aan een fietsbehendigheidsparcours, in samenwerking met de werkgroep Verkeer van de lokale politiezone. Verder controleren we ook de fietsen. Fietsverhuurbedrijf 't Verzet uit Astene toont hoe kinderen zelf kleine herstellingen kunnen uitvoeren: een lampje vervangen, een lekke band dichten enz. We laten de jongeren ook kennis maken met een vrachtwagen uitgerust met bolspiegels, delen folders uit en promoten fietspooling, het dragen van fluorescerende fietskazuifels en de fietshelm. De interesse was erg groot. We moesten zelfs scholen weigeren. We rekenen er ook op dat kinderen knelpunten op weg naar school signaleren zodat we als Fietsersbond stappen kunnen ondernemen.''


Lekke band
De leerkrachten Peter Maes en Peter Heyndrickx van het Sint-Hendrikscollege kwamen samen met de zesdes en vijfdes langs de Oostkouter fietsen. Toen één van de leerlingen lek reed toonde de begeleidende leerkracht dat het repareren van een band slechts enkele minuten duurt. Op het behendigheidsparcours zelf ondervonden de leerlingen dat rijden met een fiets wel degelijk enige behendigheid vereist.