Het Lam Gods van Jan en Hubert Van Eyck is het beroemdste altaarstuk aller tijden én het chauvinistische uithangbord van Gent en alle Gentenaars. Ook de nieuwste technologie heeft dat ontdekt. Er is nu een DVD uit (een schijfje waarop tien tot twintig keer meer informatie kan dan op een gewone cd-rom) die u meeneemt langs enkele aspecten van dit meesterwerk.

Het Lam Gods is niet zomaar een ,,schitterend'' schilderij. In de kunst legt men tegenwoordig met ,,meesterwerken'' de straat. Het Lam Gods is veel meer dan dat. De omvang alleen al. In de eerste helft van de vijftiende eeuw waren dergelijke afmetingen ongezien.

Daarnaast de verbluffende techniek, weergaloos scherp, zelfs onder het vergrootglas. Zie hoe het glas-in-loodraam zich weerspiegelt in de diepblauwe edelsteen in de broche die een van de engelen draagt. Of hoe fijn de dertig soorten bloemen zijn geschilderd, de plooien in de rijke mantels, zelfs de stedelijke landschappen op de achtergrond.

Jan Van Eyck (het aandeel van Hubert is onduidelijk) was ook een superieur schilder van licht en lichtinval. En bovenop een meesterlijk portretschilder. Denk ook aan de rijke kleuren die zoveel eeuwen later nog verbluffen.

En dan de inhoud. Religieus en werelds tegelijk, bijbels en aards, gevarieerd en eindeloos, verbeeldingsrijk en vol verborgen symboliek. Ontroering is geen loos woord.

Het Lam Gods is een virtuoos altaarstuk. Het heeft de lichtheid van een Mozart, en tegelijk de diepte, kracht plus finesse van een Bach. En het staat wel in een duf achterkamertje, maar in een prachtige kathedraal in plaats van in een witte museumzaal.

Geen wonder dat de wereld er naar komt kijken. Geen wonder dat de Gentenaars er fier op zijn. Vraag hen echter niet wanneer ze het Lam Gods het laatst hebben gezien, want dan moeten de meesten terugbladeren naar hun kinderjaren en het verplichte nummertje op school.

Bovendien is er nog de ,,stoutmoedige diefte'' en de bijna mythische speurtocht naar het gestolen en nog altijd niet teruggevonden paneel van De Rechtvaardige Rechters . Arsène Goedertier, alias D.U.A., maakte er een spannend jongensboek van, een Arsène Lupin-detective.


Eerste
De DVD over het Lam Gods is een initiatief van professor Marc De Mey en het werk van enkele onderzoekers van Universiteit Gent, die studeerden op de wisselwerking tussen kunst, wetenschap en religie. Deze DVD van ongeveer 25 minuten heeft als titel De Visione Dei (,,Over het zien van God'', let ook op de letterafkorting van de Latijnse naam). Het is de eerste in een reeks en deze DVD bespreekt en interpreteert simpelweg wat er op het altaarstuk te zien is. De schildertechnische kant (ook perspectief, reflectie,...) is voor een volgende DVD. Men kan permanent wisselen tussen drie talen.

Uiteraard wordt er regelmatig ,,computergesimuleerd''. Zo wordt bijvoorbeeld de Vijdkapel in het koor van de kathedraal gereconstrueerd zoals in de tijd van Van Eyck. Het is voor die kapel dat Van Eyck zijn meesterwerk bedacht.

De DVD is los te koop, maar het is in de eerste plaats de bedoeling hem te verkopen samen met het boek De Vlaamse Primitieven . Dat is een nieuw boek van het Mercatorfonds waarin specialist-bij-uitstek Dirk De Vos via twintig meesterwerken het parcours en het succes van die Primitieven verhaalt. Het is een synthese voor een groot publiek, met minder tekst en meer foto's dan men bij het Mercatorfonds gewoon is. Meteen een hint voor onder de kerstboom.

DVD Lam Gods, 19,90 euro, via universitaire kanalen en in de Sint-Baafskathedraal; boek Vlaamse Primitieven + DVD Lam Gods samen, 49,90 euro, in de gewone boekhandel.