De fameuze agenda van meer dan één kilogram die de 2.500 leerlingen van het stedelijk secundair onderwijs al enkele weken torsen wordt in twee helften gesplitst. Beide helften krijgen een aparte kaft. Waarmee de leerlingen maar een halve kilogram meer moeten meezeulen.

Opzet van de nieuwe schoolagenda was ironisch genoeg de boekentassen van de leerlingen helpen lichter te maken. Een planner in de agenda moest de leerlingen helpen beter te plannen zodat ze minder boeken en mappen naar school moesten meenemen.

Een werkgroep had zich zelfs een half jaar over het vernieuwende ontwerp gebogen. Maar de drukkerij gebruikte een te zware papiersoort. En in de zomermaanden zag niemand van het onderwijsdepartement de drukproeven. Waarop de drukkerij besloot dan maar te drukken, want 2 september naderde.

Toen Onderwijsschepen Freya Van den Bossche de loodzware agenda zag stuurde ze een brief met verontschuldigingen naar alle ouders.


Baksteen
Na wat onderzoek bleek de simpelste oplossing de baksteen gewoon in tweeën te hakken en beide helften een nieuwe kaft te geven. Vanaf volgende week moeten de leerlingen de agenda's weer inleveren. Ze gaan dan naar een beschermde werkplaats waar de klus zo vlug mogelijk wordt geklaard. Waarna de leerlingen twee agenda's rijk zullen zijn.

Even zullen ze het zonder agenda moeten stellen. En daarna moeten de leerlingen wel uitkijken dat ze de goede helft van de agenda meenemen. Volgend jaar komt er een structurele oplossing. (KVK)