De politie deelt vandaag 1.000 ratels uit om gauwdiefstallen tijdens evenementen zoals De Langste Dag te vermijden. Op die manier willen de agenten de burger wijzen op het gevaar van gauwdieven. Wie een ratel wil bemachtigen, kan het lawaaierige kleinood ophalen aan de infostand op de Grote Markt.

Vooral op evenementen die veel volk trekken, krijgen gauwdieven te veel kansen om de bezoekers te beroven. Om de mensen te wijzen op het gevaar deelt de politie vandaag 1.000 ratels uit aan de infostand op de Grote Markt. ,,We willen nogmaals de aandacht vestigen op de aanwezigheid van gauwdieven op evenementen. De Langste Dag is de eerste activiteit van de zomer en is het perfecte moment om de mensen te sensibiliseren.Soms zien we de gekste dingen, zoals bijvoorbeeld handtassen die tegen de muur staan te wachten op hun baasje die enkele meters verder staat. De amusementswaarde van de festiviteiten is vaak zo hoog dat men vergeet dat er ook gauwdieven actief zijn in onze stad. Een diefstal werkt dan meestal zeer ontnuchterend. Voorkomen is zoals steeds beter dan genezen'', aldus politiecommissaris Marc Vranckx.

,,Toch is het probleem van de gauwdieven onder controle in Leuven. ,,Mede dankzij onze inspanningen in het verleden kampt Leuven niet met een toestroom aan gauwdieven. De meeste mensen weten uit vorige campagnes dat het fenomeen bestaat. Het is echter belangrijk dat we de burger blijven wijzen op het gevaar van gauwdiefstallen. De ratels maken veel lawaai en brengen de boodschap goed over bij de ouders. Bovendien is het leuk voor de kinderen'', besluit Marc Vranckx.