Wie er nog steeds in gelooft dat kabouters 's nachts de vuile karweien opknappen zit er mooi naast. Achter elk blinkend bureau en elke geboende vloer zit een stille schoonmaakkracht. Op de nationale dag van de schoonmaak gisteren, werden zij even van onder het stof gehaald en in de kijker gezet.

Niet alleen kantoren en huiskamers zien er graag piekfijn uit, ook de kerk heeft af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. In de Grimbergse basiliek staan meer dan dertig vrijwilligers paraat om de handen uit de mouwen te steken.

,,Jaar en dag al werken we in vijf ploegen om de kerk netjes te houden'', vertelt Paula Cauwenberghs die het geheel coördineert. ,,We vegen de vloer en stoffen af. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Doordat we in een beschermd gebouw werken, mogen we niet zomaar producten gebruiken voor het houtwerk en de beelden. Omdat sommige beelden nogal hoog staan, moeten we speciale lange borstels werken. Gelukkig hebben we nog nooit iets beschadigd.''


Vrijwilligers welkom
,,Er zijn ook enkele mannen in onze ploeg. Vooral bij de grote schoonmaak, tweemaal per jaar, komen zij goed van pas want dan moet alles verplaatst worden. En iedereen doet dat op vrijwillige basis'', voegt Paula er trots aan toe.

En ook na de werkuren kunnen de vrijwilligers het goed met mekaar vinden. ,,We gaan soms een op uitstap of we doen samen aan sport. En eenmaal per jaar nodigt de abdij ons uit voor een dankreceptie of ze geven ons een uitstap cadeau met de hele ploeg. De sfeer is goed en we doen ons werk graag. De basiliek is immers een gebouw waar de Grimbergenaars terecht trots op zijn, logisch toch dat we onze trots netjes onderhouden?''(EVE)

  • Wie de vrijwilligersploeg wil vervoegen, kan contact opnemen met Paula Cauwenberghs op 02-269.11.77.