De aan de gang zijnde restauratiewerken aan het kasteel van Beersel gooien geen roet in het eten van de negende editie van de Beerselse Kasteelfeesten. De gemeente pakt op zaterdag 28 juni en zondag 29 juni opnieuw uit met een rijk gevuld programma, al moest hier en daar wel wat bijgeschaafd worden omdat de vrije toegang tot het kasteel zelf niet mogelijk is en alle festiviteiten zich deze keer concentreren op de kasteelweide.

Het ziet er ondertussen allemaal vrij indrukwekkend uit in en rond de historische waterburcht in Beersel. De slotgracht werd helemaal leeggepompt zodat nu de grondvesten van het kasteel pas goed zichtbaar zijn. En hiermee is meteen ook de laatste twijfel weggenomen dat restauratie dringend nodig was. In de maand juli zet de gemeenteraad het licht op groen om het achtergebleven slib weg te halen. Mogelijk worden hier al vondsten gedaan zoals in het water gevallen voorwerpen of gedumpt militair materiaal die een beter licht werpen op de geschiedenis van het kasteel en het dagelijks leven rond de waterburcht.

Door deze stand van zaken is het tijdens de Kasteelfeesten niet mogelijk dit jaar activiteiten te organiseren binnen de muren van het kasteel. Geen middeleeuws banket dus op de binnenkoer. Geleide bezoeken aan het kasteel kunnen wel samen met een gids op zondagnamiddag. Tussen 14.30 uur en 18 uur neemt om het halfuur een gids geïnteresseerden op sleeptouw.

Voor de rest koos Beersel opnieuw voor de klassieke ingrediënten die hun succes al jaar na jaar bewezen. Een fuif met barbecue voor de Beerselse jeugd als opener op vrijdagavond, terwijl zaterdag en zondag opnieuw streekproducten centraal staan. Op de Kasteelweide kan men opnieuw naar hartelust geuze en kriek proeven en vergelijken, naast Kesterbeekse pensen, allerlei soorten kazen, hoeve-ijs, in honing gebakken beenham en zo meer. Aan deze proeverij verlenen de brouwerijen Drie Fonteinen, Hanssens Artisanaal, de Brouwerij van Ecaussinnes en Boon hun medewerking, naast de hoeve Cuvry uit Dworp, Geitjesweelde uit Gooik, restaurant Alsput, de Wambeekhoeve, The Quality Products uit Lot, de bioboerderij 't Koeike uit Huizingen en het Streekproductencentrum.

Dit alles wordt overgoten met een muzikaal sausje met als blikvangers onder meer Idool-finalist Wim en de Vlaamse Poppromenade op zaterdagavond en Mama's Jasje en Frank Boeijen op zondagavond. De Beerselse cultuurraad zorgt ook dit jaar op de Kasteelfeesten voor een aangepaste 11 juli-viering op zondagnamiddag.

Wie dit alles wil meemaken, hoeft niet eens in de geldbeugel te graaien want de gemeente Beersel gaat er prat op alle optredens en alle evenementen gratis te houden omdat de Kasteelfeesten een feest voor iedereen zouden blijven. ,,Het enige wat verandert is dat mensen die een drankje willen proeven dit jaar sowieso een glas moeten kopen. Vroeger kregen ze hun geld terug als ze hun glas terug inleverden. Het moet allemaal politiek te verantwoorden blijven'', aldus burgemeester Hugo Casaer.