De politiezone Pajottenland riep gisterennamiddag het buitengewoon lager onderwijs van Sint-Franciscus in Eizeringen-Lennik uit tot verkeersvriendelijkste school van de zone. Sint-Franciscus mag de wisselbeker een jaartje in de trofeeënkast plaatsen. De school startte dit jaar een werkgroep verkeer op, hield een verkeersweek en leerde de kinderen een fietsband herstellen.

Leen Vaeremans, leerkracht bij het Bulo Sint-Franciscus en begeleider van de werkgroep verkeer, is erg tevreden met de wisselbeker. ,,Dit is totaal onverwacht. Onze gasten zullen een gat in de lucht springen. Onze leerlingen krijgen op een andere manier verkeersles dan in andere scholen. Zo komt iedereen met de bus. Wij richten de lessen dan ook naar het veilig in- en uitstappen. Sommmige kinderen leren fietsen met de kinesitherapeuten van de school. Om hun motorieke vaardigheid bij te scherpen, leerden we hen een fietsband herstellen, en het zadel en stuur verzetten. Alvorens naar het verkeerspark te trekken, lieten we hen in een eigen verkeerspark rondfietsen. We konden ook rekenen op een goede medewerking van de politie''.

Volgens Karel Meert, binnen de politiezone Pajottenland verantwoordelijk voor de verkeerscontacten met de scholen, ging de titel verdiend naar Eizeringen. ,,De school startte enkele nieuwe initiatieven. Wat fietsvaardigheid betreft, merkten we weinig verschil tussen gewone leerlingen en deze uit het buitengewoon onderwijs. De quizvragen tijdens de proef hebben we gedeeltelijk aangepast. Sommige leerlingen uit het Bulo zijn wel iets impulsiever in het verkeer. Maar de school levert duidelijke inspanningen''.

De politiezone nomineerde ook nog de gemeenteschool uit Herhout-Galmaarden , het Sint-Godelieve-Instituut afdeling Eizeringen , de dorpsschool van Kester en de basisschool uit Heikruis . (JHG)