Het vastgoedrapport voor de provincie Antwerpen oogt goed. Althans, vanuit het perspectief van de makelaars. Kandidaat-kopers moeten almaar meer geld uitgeven voor een huis, ook in onze regio. De spectaculairste prijsstijgingen doen zich voor in Sint-Katelijne-Waver en Heist-op-den-Berg. De gemiddelde prijs van een appartement is daar het afgelopen jaar met 52 procent gestegen. De stad Mechelen blijft het goedkoopst.

Uit de cijfers van 'Stadim' blijkt dat de Antwerpse vastgoedmarkt zich in 2002 herpakt heeft. In alle arrondissementen werd een groot aantal transacties gerealiseerd en ook de prijzen stegen bijna overal.

In de streek rond Turnhout, al enkele jaren een sterkhouder in de provincie omwille van de vastgoedinteresse van Nederlanders, steeg de gemiddelde prijs van een woning met twaalf procent. In de Antwerpse agglomeratie beperkte de stijging zich met 9 procent tot een gemiddelde prijs van 95.500 euro. Opvallend méér dan in Mechelen, waar een woning in 2002 voor gemiddeld 86.200 euro van de hand ging. Een stijging van 7 procent.

Ook de appartementenmarkt verkeerde in de hele provincie in uitstekende doen. Het arrondissement Mechelen presteerde met 742 transacties zelfs op recordniveau. Volgens Tony Joossens van het Mechelse makelaarskantoor Simonis & Co keren nogal wat mensen die de stad waren ontvlucht, terug.

,,Ik heb de indruk dat een goede ligging voor het publiek heel belangrijk is'', aldus Joossens. ,,We hebben mee de verkoop gedaan van het nieuwbouwproject op de Zoutwerf. Je hebt daar zicht op de binnen-Dijle, je zit echt in het centrum van de stad en het is er toch verkeersarm. Die verkoop is zeer vlot gegaan. In twee weken tijd waren alle appartementen verkocht. En de duurste, tien duplexappartementen van bijna 300.000 euro, waren het eerst weg.''


Bouwgronden
De meest spectaculaire prijsstijging van de provincie deed zich voor in de regio Sint-Katelijne-Waver/Heist-op-den Berg. De gemiddelde prijs van een appartement ging daar met liefst 52 procent omhoog. Philip Wijns, zaakvoerder van Vastgoed Wijns, meent dat de regio niettemin nog altijd een prijsvoordeel geniet.

,,Naar mijn inschatting liggen de prijzen in gemeenten die dichter bij de E19 liggen, zoals Duffel, Lint en Aartselaar, toch nog hoger'', aldus Wijns. ,,Voor mensen die de aansluiting via de autosnelweg naar Brussel en Antwerpen niet zo belangrijk vinden, is deze regio allicht een interessant alternatief.''

Volgens de vastgoed-watchers gaat de verkoop van woningen tussen 125.000 en 175.000 euro in het hele arrondissement redelijk vlot. Eens daarboven wordt het moeilijker. Op de markt van de bouwgronden zet de negatieve trend -- veroorzaakt door schaarste en hoge grondprijzen -- zich door. Het aantal transacties daalde zelfs het sterkst in het arrondissement Mechelen, namelijk met dertig procent.