De Vlaamse ministerraad keurde het golfmemorandum goed. Daarin is onder meer het geplande golfterrein in Oostduinkerke (Koksijde) opgenomen. Het komt naast het sportpark in Oostduinkerke-Dorp, tussen de Toekomstlaan en de Ter Hilleweg. Een troef van de inplantingsplaats is de goede bereikbaarheid, want het golfterrein ligt dicht bij de afrit van de A18.

,,Niet alleen voor Koksijde, maar voor heel de Westhoek en de Westkust is dit een goede zaak'', reageert de Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche. ,,Ik ben blij voor de honderden golfliefhebbers die nu noodgedwongen naar Frankrijk moeten uitwijken.''

Koksijde komt straks met Stedenbouw en minister van Ruimtelijke Ordening Van Mechelen samen om het dossier op kruissnelheid te brengen en het terrein af te bakenen. Het wordt een openbare, groene golf met 27 holes. De burgemeester rekent erop dat het project in 2006 gerealiseerd kan zijn.


Golf De Haan gered
Vlaams minister Dirk Van Mechelen liet ook het beleidskader voor bestaande golfterreinen goedkeuren. Hierdoor is ook het voortbestaan van de Golfclub in De Haan gegarandeerd. Deze was in een onduidelijke situatie terechtgekomen na de goedkeuring van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). Het besluit zorgt ervoor dat het golfterrein van De Haan rechtszekerheid krijgt. Wel worden een aantal ecologische beheersmaatregelen opgelegd, maar daar hebben het gemeentebestuur van De Haan en de Golfclub zelf al op geanticipeerd door een natuurbeheersplan op te stellen. De Koninklijke Golf Club Oostende-De Haan, langs de Koninklijke Baan, is de oudste club van het land en viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Met het beleidskader, dat een onderdeel van het Vlaams Golfmemorandum is, kunnen het terrein en de gebouwen naar behoren onderhouden en uitgebaat worden. Het is ook een geruststelling voor de dertien personeelsleden. HVS)