Lede beleefde gisteren zijn eerste homohuwelijk. Op het eerste gezicht een traditionele plechtigheid met een lach en een traan, met trouwringen, huwelijksboekje en voorlezing van wederzijdse rechten en plichten der echtgenoten. En dat wilde het koppel ook. Dominique Verniers (36) en Noël Maebe (42) wonen al drie jaar in de Leedse deelgemeente Impe en voelen zich daar thuis. ,,Dit landelijke dorp heeft ons vanaf het begin aanvaard,'' klonk het uit één mond.

Op de tonen van One Shining Moment van Diana Ross schreden Dominique en Noël samen met familie en vrienden de Leedse trouwzaal binnen, waar schepen van burgerlijke stand Kamiel De Smet de plechtigheid voltrok.

,,We hebben bewust gekozen voor een traditionele trouwformule'', zegt Dominique Verniers. ,,Straks houden we nog een fotosessie en volgt er een avondfeest. Maar het belangrijkste drijfveer voor ons huwelijk is de wettelijke regeling van onze relatie en de maatschappelijke erkenning ervan.''


Geen bevlieging
Dominique is office manager bij hotelketen Holiday Inn en Noël werkt als hulpkok in een psychiatrische instelling in Gent. Hun huwelijk is geen plotse bevlieging. Ze wonen al dertien jaar samen. ,,We hadden besloten te trouwen van zodra de wet het zou toelaten'', zegt Noël Maebe.

Het koppel leerde elkaar kennen in het Gentse uitgaansleven. ,,Mijn broer was onbewust de contactman'', verklapt Dominique Verniers. ,,Ik had hem toevertrouwd dat ik homo was en hij kon er niet over zwijgen tegen zijn beste uitgangsmaat, mijn huidige echtgenoot. Die bleek van dezelfde geaardheid en het klikte meteen. Onze families hebben dat makkelijk aanvaard en eigenlijk ook onze werk- en vriendenkring. We merken zelden iets van onverdraagzaamheid tegenover homokoppels.''