Laurent Reynaert (67) is gisternamiddag met zijn vriend Frank Declercq (34) in Ronse in het huwelijksbootje gestapt. Het eerste homohuwelijk in de Vlaamse Ardennen werd voltrokken door schepen Rudy Boudringhien, tevens buur van het koppel dat in de Gomar Vandewielelaan woont.

De plechtigheid in het stadhuis oogstte heel wat belangstelling. Klokslag 14 uur traden Laurent Reynaert, met blindenstok en Frank Declercq de huwelijkszaal binnen. Brian Adams zong hun lievelingsliedje Everything I do, I do it for you . Twee mannen, arm in arm en beiden in grijs pak met wit openstaand hemd en een vuurrode roos op de revers van de jas, schoven elkaar de trouwring om de vinger.

,,Voor ons gaat een grote wens in vervulling nu we dit juweel officieel mogen dragen'', zei het koppel. Als getuigen stond Astrid Verstraeten uit Ronse naast Laurent en Marleen Vandorpe uit Nederename naast Frank. ,,Twee charmante vrouwen, die we op een camping in Bredene leerden kennen. Toen we twee jaar geleden trouwplannen begonnen te maken, beslisten we al dat we elk een vrouw als getuige van ons huwelijk wilden.''


Twee dagen feest
,,Ons trouwfeest heeft ook op de camping plaats. En het duurt twee dagen. Vanavond is er een receptie en zaterdagavond wordt uitgebreid gegeten en gedronken, gedanst en gezongen. Vooral met onze Antwerpse vrienden, die we wekelijks aan zee zien'', vertelt het kersverse paar. ,,Met mijn ouders werd dertien jaar geleden elk contact verbroken omwille van mijn anders-zijn'', legt Frank nog uit.

,,Dit is de mooiste dag van ons leven'', vervolgt Frank. ,,Voortaan kan ik alles officieel delen met Laurent, die ook 'alleen' op de wereld is. Laurent kent geen brailleschrift. Ik lees hem voor uit boeken en laat hem cassettes beluisteren. Straks ga ik hem de talrijke postogrammen met gelukwensen voorlezen.''