Gisteren blokkeerde de actiegroep ,,Patdagach'' de wegen naar het stort ,,Radar'' van de nv Fort-Labiau. De actie was een antwoord op het bevel van de rechtbank van Doornik tot ontruiming van het boskamp in het D'Hoppebos. Omdat de politie voor problemen vreesde, hield zij de vrachtwagens op de N48 Brakel-Ronse tegen. De actie begon om 10 uur en werd drie uur later afgeblazen.

Donderdag omstreeks 23 uur probeerde de burgemeester met zes BOB'ers en een gerechtsdeurwaarder de identiteit van de actievoerders vast te stellen. Volgens de actievoerders hadden ze overdag zes namen genoteerd, volgens de burgemeester heeft zijn nachtelijke actie veertig nieuwe namen opgeleverd.

,,We leggen de dwangsom op omdat de natuur in het gedrang komt'', licht waarnemend burgemeester Phillippe Mettens zijn actie toe. ,,Het is onze taak om het bos te beschermen. Er wordt wild gekampeerd en de fauna en flora lopen gevaar.'' Een mooi staaltje van cynisme vinden de actievoerders dit dan weer, want het gemeentebestuur doet volgens hen niets aan de zware milieuverontreiniging door nv Fort-Labiau.


Politie houdt vrachtwagens tegen
Vrijdagvoormiddag had de politie een twintigtal vrachtwagens de toegang tot het stort verboden. Volgens de actievoerders heeft Marcel Fort geen vergunning tot het uitbaten van het stort. Toch blijven een honderdtal vrachtwagens dagelijks aan en af rijden.

Zaakvoerder Marcel Fort was gisteren ook aanwezig. ,,De zaakvoerder haalde er zelfs een gerechtsdeurwaarder bij om te laten vaststellen dat we zijn stort blokkeerden'', zegt Edith Brouckaert. ,,Maar hij kan geen financieel verlies lijden, want zijn stort is bij wet gesloten.''

,,In plaats van de oorzaak aan te pakken, schiet het gemeentebestuur op de criticasters'', voegt Dirk Sluijs toe. ,,Hoe ze ons aanpakken staat in totale wanverhouding tot wat ze gedogen van Fort. In elk geval gaan wij door, want wat hebben we nog te verliezen?''