De Wambeekse dorpskernvernieuwing is klaar. Gisteren legden burgemeester Ronald Parys en schepen van openbare werken Jean Dooms de laatste steen, tegenover het oude gemeentehuis van Wambeek. De heraanleg moet vooral de veiligheid verbeteren en oogt ook erg mooi.

De werken hebben vier maanden geduurd en 750.000 euro gekost. ,,Het was onze bedoeling de omgeving veiliger te maken door in de dorpskern een zone 30 te creëren. Er is hier een school, een afdeling van het Maantje, dus dat is niet overbodig'', zegt schepen van openbare werken Jean Dooms.

De straten rond de kerk zijn aangelegd met mozaïektegels die passen in de beschermde dorpsomgeving. Gietijzeren afbakeningspaaltjes beletten dat de auto's op het voetpad kunnen parkeren en vormen samen met de beplanting een poorteffect, wat de snelheid doet dalen.

,,Rond de kerk hebben we de weg langs de oude kerkmuur verkeersvrij gehouden zodat fietsers en voetgangers er gemakkelijk doorkunnen'', beschrijft Dooms. ,,Aan de parochiezaal hebben we enkele bijkomende parkeerplaatsen, de parking achteraan wordt verder ingedeeld zodat het parkeren geordend kan gebeuren. Hier en daar staan ook enkele banken''.

De dorpskern krijgt ook een tonnagebeperking tot 3,5 ton voor het doorgaand verkeer. De handelaars die in de kern wonen kunnen uiteraard wel met hun vrachtwagen binnen.

De schepen is erg tevreden over het resultaat. ,,Het is hier een plaats geworden, waar mensen waarschijnlijk graag zullen wandelen'', zegt hij. ,,Natuurlijk kost zo een herinrichting geld, maar als je nu eens een voetpad hier aanpakt en dan weer een boompje daar, kost het na een tijd ook veel geld en je krijgt nooit zo een mooi resultaat. Ontwerper Jos Timmermans merkt op dat mensen meer respect hebben voor iets mooi. ,,En dat heeft dan ook invloed op de chauffeurs die wat voorzichtiger zijn''. (LVD)