De geplande prijsverhoging voor het containerpark is uitgesteld tot 1 maart of zelfs 1 april. De gemeenteraad stelde de tariefverhoging uit, omdat in het reglement dat de nieuwe prijzen bepaalt, het soort voertuig waarmee iemand zijn afval brengt, belangrijker scheen dan het afval zelf.

De prijzen in het containerpark gaan omhoog, dat is zeker, maar niet onmiddellijk na nieuwjaar zoals eerst gepland. Volgens het nieuwe tarief moet iemand die afval brengt betalen bij het binnenkomen, om het even wat hij mee heeft. Voor bepaalde soorten afval komt daar nog wat extra bij. Het ,,entreegeld'' wordt echter bepaald door het soort voertuig: ben je te voet of met de fiets betaal je een halve euro, met een personenwagen één euro, maar rijdt je binnen met een monovolumewagen of een eenassige aanhangwagen kost het al 7 euro. Een tweeassige aanhangwagen kost zelfs 15 euro.

,,Het is de bedoeling dat de vervuiler betaalt en daar staan we allemaal achter'', merkte Frank Steenput (CD&V) op, ,,maar dit tariefreglement behandelt de mensen op een nogal ongelijke manier. Voor eenzelfde hoeveelheid afval betaalt iemand meer of minder naargelang het soort wagen waarmee hij rijdt''. Karel De Ridder was het met hem eens: ,,De hoeveelheid afval moet de doorslag geven''.

Ze kregen onverwachte steun van Jef Valkeniers (VLD) die het evenmin logisch vond dat iemand voor eenzelfde zakske afval een halve euro betaalt als hij te voet is, maar zeven euro moet neertellen als hij met een monovolumewagen (een voertuig waarmee veel gezinnen rondrijden) binnenrijdt.

Schepen van afvalvoorkoming Marc De Meulemeester (VLD) trok het agendapunt terug om aan de tarifering nog wat te sleutelen. Daardoor is de prijsstijging uitgesteld, misschien zelfs tot 1 april. Er is één klein probleempje: de afvalkalenders die binnenkort in de Dilbeekse bussen moeten vallen zijn al bij de drukker. En de nieuwe prijzen staan erop.

(LVD)