Zondag start TV-Gooik met zijn eerste opname van de wandeling van Maria en Jozef van de Statie naar de Cam. Een cameraploeg blikt de belevenissen van het echtpaar in. Het resultaat kan de Gooikse bevolking bekijken op de eerste buurtbabbel in het voorjaar 2002. TV-Gooik stelt dan ook andere reportages voor over het verenigingsleven in groot-Gooik.

TV Gooik is een gloednieuw initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met Dany en Ludo Dehandschutter en de cameralui Luc De Brabanter uit Oetingen en Sofie Struelens uit Leerbeek.

Waar staat TV-Gooik voor?

Burgemeester Michel Doomst: ,,TV staat niet voor televisie, maar voor trefpunt voor verenigingen. Bewegende beelden moeten het al bruisende Gooik nog bruisender maken. De ene activiteit stimuleert de andere''.

Hoe is het idee ontstaan?

Doomst: ,,Veel mensen vroegen mij: kan jij dit niet op Ring-TV krijgen? Alsof dat vanzelf zou gaan. De mensen veronderstellen dat wij als politici daar wat in de pap te brokken hebben en beseffen niet dat de redactie van Ring-TV autonoom beslist. Op een avond is dan in een gesprek met Dany en Ludo Dehandschutter het idee gegroeid: ,,Waarom brengen wij het zelf niet in beeld? Al wat beweegt is beter in beeld te krijgen en spreekt de mensen veel meer aan. Een montage van beelden is ook een goede onderbouw voor de buurtbabbels die we volgend jaar over het hele jaar spreiden en niet zoals dit jaar enkel in het voorjaar''.

Hoe steekt het concept in elkaar?

Dany Dehandschutter: ,,Gedurende drie maanden schuimen we met een cameraploeg verschillende activiteiten af van Gooikse verenigingen. Die monteren we nadien tot een geheel en presenteren we op een buurtbabbel. Zondag starten we met opnames van de wandeling van Maria en Jozef in Gooik. We maken tot maart ook opnames van de majorettenshow in Leerbeek, van de fakkeltocht in Oetingen, van het concert van de muziekacademie, van de kleinkunstavond met Kris Baert, van de zang- en vertelavond van de Landelijke Gilde, van de lenteavond van de poëzie, van de carwash van de scouts van Oetingen en van het paastornooi van voetbalclub SK Gooik. Je merkt het, we gaan zo breed mogelijk.

Cameralui vinden is niet zo eenvoudig?

Dany Dehandschutter: ,,Neen, maar we hebben ze gevonden. In Oetingen filmt Luc De Brabanter al tien jaar of meer het sociaal leven. Hij is gebeten door het camerawerk. Overdag werkt hij bij een bank, in zijn vrije tijd houdt hij de camera in aanslag. Ook de 22-jarige Sofie Struelens uit Leerbeek schaart zich mee achter het project. Zij is afgestudeerd als cinematograaf en voerde mee de regie van Big Brother''.

Zijn er nog andere plannen met de opnames?

Doomst: ,,Het is niet uitgesloten dat wij op het einde van volgend jaar een videocassette aanbieden met een overzicht van alles wat zich afspeelde in Gooik in 2002. Dat zou een mooie aanvulling zijn op het werk van de heemkundige kring die ieder jaar een prachtig persboek samenstelt met alles wat verschenen is over Gooik dat jaar. TV Gooik biedt ook de mogelijkheid bepaalde onderwerpen in beeld te brengen die op de buurtbabbels ter sprake kunnen komen. Ik denk maar aan de werken aan de Ninoofsesteenweg in Leerbeek. Een reportage hierover maakt het allemaal levendiger. Het beeldmateriaal kunnen we ook gebruiken op de onthaaldag voor nieuwe inwoners en voor de opbouw van een belangrijk archief''.