Het assisenproces tegen J.E.H. (24) verloopt in een bitse sfeer. De man wordt beschuldigd van doodslag op Hamed Boulahtari in Borgerhout. Voor aanvang van de derde dag werd iedereen duchtig gefouilleerd. Dinsdagavond wou immers een jongere broer van het slachtoffer de beklaagde aanvallen.

De schrik voor represailles zit er bij Petra L., de ex-vriendin van J.E.H., dik in. Ze wou alleen maar achter achter gesloten deuren getuigen. De vrouw komt nu aan de kost als prostituee. J.E.H. had haar tijdens een bezoek in de gevangenis gevraagd om zijn advocaten te betalen. Toen ze daar niet op inging, schreef hij dat hij een Albanese ex-pooier op haar zou afsturen. L.'s moeder nam de bedreiging ernstig en stapte met de brief naar het gerecht.

De gerechtelijke diensten hebben aanwijzingen dat J.E.H. verscheidene meisjes voor zich had werken in de Schippersstraat in de Antwerpse rosse buurt. Spilfiguur van de Marokkaanse onderwereld waarmee J.E.H. en L. in contact kwamen, was Najrim N. Een zware en uiterst gewelddadige gangster die verdacht wordt van twee moorden in het pooiersmilieu. Hij kwam twee weken geleden in Frankrijk om het leven bij een ongeval.

Ook Farit E.H., de getuige die eveneens enkel achter gesloten deuren wou gehoord worden, had eerder verklaard dat de beschuldigde een pooier was. Maar voorzitter Gregoir heeft zijn twijfels bij die verklaring. ,,E.H. stapte spontaan naar de lokale recherche en vertelde over de hoertjes die voor de inkomsten van zijn vriend zorgden. Op het einde van de verklaring liet hij zich ontvallen dat hij wraakacties vreesde vanuit het Marokkaanse milieu. Later trok hij deze verklaringen in. ,,Kan het niet dat E.H. om aan de wraakacties te ontsnappen, precies daarom negatieve verklaringen aflegde?'', vroeg voorzitter Gregoir zich luidop af.


Opvoeding
In zijn getuigenis verwees inspecteur Van Lommel naar de strenge opvoeding van J.E.H.'s ouders waren landbouwers in Marokko. In 1975 verliet zijn vader het platteland en werd gastarbeider in een slachthuis in Antwerpen. Een jaar later volgde de moeder. De familie bleef trouw aan de berbertradities. ,,Volgens de broers en zussen had de man vaak conflicten met zijn vader,'' zei de inspecteur.

J.E.H. had ook weinig voeling met de Marokkaanse gemeenschap. Op drie landgenoten na, meed de beschuldigde elk contact.

,,Toen hij een BMW kocht van een pooier uit de rosse buurt, ontstond het gerucht dat hij ook een pooier was. Daar is volgens de getuige niets van aan. De beschuldigde blijkt de auto te hebben verdiend met hard werken. Anderzijds wees de getuige op het opvliegende karakter van de beschuldigde die tot driemaal toe geverbaliseerd werd voor verkeersagressie.

Woensdagnamiddag werd het getuigenverhoor afgerond en kwam de raadsman van de burgerlijke partij aan het woord. Die vertegenwoordigt de ouders en de zeven broers en zussen van slachtoffer Hamed Boulahtari. Donderdagvoormiddag is het de beurt aan de advocaat-generaal en de verdediging. (belga)