OUDENBURG

Het Instituut voor Archeologisch Patrimonium (IAP) heeft vlakbij de vestiging van Telindus op Plassendale bijkomend Romeins materiaal aangetroffen. Op zich zijn Romeinse vondsten in Oudenburg niet echt verbazend. Alleen hebben historici steeds beweerd dat Plassendale ten tijde van de Romeinen niets anders dan de zee was. De vondsten doen vermoeden dat er ook een nederzetting en een grafveld was, temidden van natuurgebied De Zwaanhoek.

,,In een historisch werk uit 1962 staat vermeld dat in de 18de of 19de eeuw 2 Romeinse grafvazen - waarin het eten voor het hiernamaals werd meegegeven - waren gevonden op de gronden van de familie Breemeersch. Die gronden liggen in De Zwaanhoek. De archeologen van het IAP kregen terug interesse in die vermelding, na de recente opgravingen in de industriezone Plassendale, die tegen de Zwaanhoek aanleunt'', vertelt Jürgen Vanpraet, naaste medewerker van minister Renaat Landuyt.

,,Die wijzen op Romeinse aanwezigheid. Er werd al een stortplaats uit die tijd gevonden en heel wat sporen van Romeinse bewoning. Een van de thesissen die momenteel wordt gevolgd, is dat er voor de bouw van een castellum in Oudenburg eerst al een andere vestiging was dichterbij de huidige kust. Daarmee komen wel alle inzichten die jarenlang gepredikt werden, als zou de muur van het Oudenburgs castellum in de zee hebben gestaan, op een helling,'' stelt hij.

,,Op een aantal bijeenkomsten bleek dit vermoeden zowel bij natuurverenigingen, die De Zwaanhoek beheren als bij de archeologen. Het is daarom zo dat de stad Oostende de hoeve Zwaenepoel in Zandvoorde heeft aangekocht, niet alleen als sociale werkplaats, maar ook als trefpunt voor natuur en archeologie. Het is trouwens onbegrijpelijk dat veel van de belangrijke en waardevolle vondsten, die ooit in Oudenburg werden gedaan, ergens in een kelder in Brussel liggen. Die horen in Oudenburg en Zandvoorde.''

,,Heel de gekende archeologische site binnen de stad en de nieuwe in De Zwaanhoek moeten geprofileerd worden in een project rond Oudenburg als Romeinse stad. Voor een echt interactief museum en de opbouw - desnoods met een tewerkstellingsproject - van een Romeinse wachttoren hebben zowel de provincie als het ministerie interesse'', besluit Vanpraet.

  • Op 20 januari slaan archeologen en natuurliefhebbers de handen in mekaar op een wandeling met kaarten en historisch materiaal, die om 9 uur start langs de Zandvoordebrug in Oostende.