Van één tot drie januari wordt er geen controle op de parkeertickets uitgevoerd in Oostende. Tegen dan zullen alle parkeerautomaten in Oostende zijn aangepast aan de euro. De omschakeling start op Nieuwjaar en zal drie dagen duren. Daarna is het niet meer de politie, maar de firma Setex die de parkeertickets controleert. De boete voor onbetaald parkeren stijgt fors.

De gemeenteraad neemt vrijdagavond de nieuwe retributieverordening voor het parkeren in Oostende aan. Vanaf 4 januari gaan de personeelsleden van Setex, het bedrijf dat het parkeren in Oostende beheert, zelf na of de automobilisten de retributie hebben betaald. De controle op het parkeren wordt niet meer uitgevoerd door agenten, tenzij het om een echte parkeerovertreding gaat, zoals parkeren op het voetpad zebrapaden. De mensen van Setex zijn herkenbaar aan hun uniform.

Wagens zonder geldig ticket achter de voorruit worden op foto vastgelegd, zodat nadien geen discussie mogelijk is. Ondertussen wordt een bon achter de ruitenwisser gestopt waarin de wanbetaler vriendelijk wordt verzocht om 25 euro (1.008 frank) over te maken op de rekening van Setex, een pak meer dan nu het geval is. In geval van niet-betaling zet Setex zelf een gerechtelijke procedure in gang.


Jeton
Niet alleen de betaalautomaten, maar ook de tarieven worden aangepast aan de euro. In de oranje betaalzone kost parkeren 1 euro (40,34 frank) per uur voor maximaal 2 uur. In de groene zone is dat 0,75 euro (30,25 frank) per uur, met een maximum van 4 uur. In de paarse betaalzone, tenslotte, kost het 1 euro om het toegelaten half uur te parkeren. Bij parkeerbeheerder Setex kan je bewonerskaarten en abonnementen kopen. Die laatste kosten voortaan 30 euro (1.210 frank) per maand en geven op werkdagen onbeperkt toegang tot de parkeerhavens Zeeparking, Mijnplein, Visserskaai en Europacentrum.

Alle Oostendenaars krijgen als nieuwjaarsgeschenk een parkeerjeton bezorgd, waarmee ze 15 minuten gratis de wagen in de stad kunnen stallen. Wie daar misbruik van maakt betaalt ook 25 euro.