De ferry Norstar van de rederij P&O North Sea Ferries is gistermorgen wellicht voor de laatste keer de haven van Zeebrugge uitgevaren. Na meer dan een kwarteeuw dienst bij de maatschappij is het schip te koop.

De Norstar kwam in 1974 in de vaart, eerst tussen Rotterdam en Hull en vanaf 1987 tussen Zeebrugge en Hull. Het veerschip was dan ook een vertrouwd beeld aan de Leopold II-dam. Het heeft de voorbije vijftien jaar meer dan 3 miljoen overnachtende passagiers tussen ons land en Noord-Engeland vervoerd.

P&O North Sea Ferries heeft de voorbije maanden de Pride of Rotterdam en Pride of Hull geïntroduceerd op de dienst Europoort/Rotterdam-Hull. Na de komst van die nieuwe cruiseferry's vernieuwt de rederij de accommodatie en faciliteiten op de Norsun en Norsea , die vervolgens van de Nederlandse dienst naar de route Zeebrugge-Hull verhuizen. De Norsun kwam begin juli als eerste in de vaart en tegen februari 2002 volgt de Norsea . Bijgevolg zijn de Norstar en Norland te koop.


Inspectie
Sinds juli lag de Norstar in de Zeebrugse achterhaven. Woensdag is het schip wellicht voor de laatste keer de haven uitgevaren, richting Vlissingen. Daar gebeurt een volledige inspectie van de staat van het vaartuig in het licht van de verkoop. In Zeebrugse middens circuleert het bericht dat de kandidaat-koper het schip zou willen inzetten op de Baltische Zee. Andere bronnen zeggen dan weer dat MSC het schip zou willen gebruiken in de Middellandse Zee.

P&O North Sea Ferries bevestigt dat er een kandidaat is, maar wil geen naam noch bestemming noemen omdat de onderhandelingen nog niet helemaal rond zijn. Wel benadrukt de rederij dat het op dit ogenblik nog maar enkel om de Norstar gaat.