De stad Gent gaat 500 helmen en evenveel fluorescerende jasjes en vlaggen uitdelen aan kleuters om zo hun veiligheid op de fiets te vergroten. ,,Schoolgaande kinderen van zes tot vijftien hebben gratis openbaar vervoer gekregen. We willen nu ook iets doen voor de allerkleinsten'', zegt schepen van Mobiliteit Karin Temmerman. ,,Misschien fietsen de kleuters zelf nog niet zo vaak naar school, maar ze zitten wel achterop of ze fietsen met hun moeder of vader op zo'n aangepaste tandem.''

Schepen Karin Temmerman is van plan om al het mogelijke te ondernemen om de veiligheid van de kinderen in en rond de school te verbeteren. Temmerman: ,,We willen 500 helmen uitdelen en ook evenveel fluorescerende jasjes en vlaggen. Maar daarmee alleen zijn de kinderen nog niet geholpen. Er moeten rond de school verkeersdrempels en waarschuwingsborden komen zodat de auto's voldoende vertragen bij het naderen van een school.

,,Verplicht zo'n helm in alle scholen, zoals in Oosterzele''

CD&V-gemeenteraadslid Matthieu Dierckx

Vooral voor de scholen langs de gewestwegen moeten we een veiliger situatie voor fietsers creëren.''

,,De extra controles op snelheid en fietsverlichting rond scholen moeten even streng blijven. Bovendien zijn we van plan om langs te gaan op alle scholen om de remmen, de verlichting en de reflectoren van de fietsen te controleren. We rekenen natuurlijk ook op de medewerking van de ouders. Zij moeten er op letten dat ze hun auto's niet parkeren op een voet- of fietspad terwijl ze afscheid nemen van kindlief. De ouders zijn er ook verantwoordelijk voor dat hun kind goed beveiligd is wanneer het achterop de fiets zit of zelf naar school trappelt'', zegt de schepen.

,,Gent zou een voorbeeld moeten nemen aan Oosterzele'', zei gemeenteraadslid Matthieu Dierckx (CD&V) dinsdag in de gemeenteraad. ,,De gemeente Oosterzele heeft het gebruik van de fietshelm in alle scholen verplicht. Het gemeentebestuur betaalde een deel van de kosten voor de helmen uit eigen zak.''

Een fietshelm kost ongeveer 450 frank (11,16 euro) en een fluorescerend jasje ongeveer 300 frank (7,44 euro). Een vlagje kan aan de achterkant van de fiets wapperen voor vijftig frank. Het project zou de stad een bedrag van 400.000 frank kosten (9.916 euro). Vandaag beslist het college over het voorstel van Karin Temmerman.