Goede fietsverbindingen tussen gemeenten en woonkernen. Dat beoogt Veilig Mobiel , een koepel van verenigingen uit de rand rond Brussel.

Over vijf jaar wil de vereniging resultaat zien wat betreft goede fietsverbindingen in de regio. Ze praat met het bestuur van Vilvoorde, Zaventem, Steenokkerzeel, Machelen en Kortenberg over verbeteringen voor voetgangers en fietsers.

,,De toestand is slecht'', zegt coördinator Marc Cortois ronduit. ,,Jarenlang ging de voorrang naar de auto en wegeninfrastructuur. Voetganger en fietser kwamen in verdrukking. Stilaan komt verandering. Met de fiets naar school, werk of winkel moet toch kunnen.''

Met het stadsbestuur van Vilvoorde was er al overleg over mogelijke verbeteringen. Voor midden oktober komen de andere genoemde gemeenten aan de beurt.

,,Er bestaan plannen om de fietsverbindingen tussen de gemeenten gevoelig te verbeteren. De gemeenten tekenen mobiliteitsplannen uit. De provincie zorgde voor een fietsroutenetwerk. Maar al die intenties moeten in praktijk uitgevoerd worden'', beseft Cortois.

Op een aantal plaatsen gebeurt het: fietspaden langs de Leuvensesteenwg in Kortenberg; fietspaden langs de Tervuursesteenweg tussen Perk en Elewijt en de Haachtsesteenweg tussen Melsbroek en Machelen. ,,Dat is maar een begin. Het is pas een succes als heel de regio van degelijke infrastructuur is voorzien'', stelt Marc Cortois.

Over het gesprek met het Vilvoords stadsbestuur is Veilig Mobiel tevreden. De invoering van de zone 30, beveiligde schoolomgevingen, aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Schaarbeeklei en een deel van de Mechelsesteenweg stemmen tot tevredenheid.

Voor Veilig Mobiel is het overleg met de gemeenten een eerste stap. Acties volgen de komende maanden. Volgend jaar komt er een grootschalige fietsactie.