De geschiedenis van Jet Studio vervolledigen. Dat hoopt Benjamin Bertozzi dit weekend te doen. De studio in Jette had en heeft naam bij sterren.

In volle oorlogsperiode vonden ze er in Jette niets beter op dan een muziekstudio in te richten. Kwestie van de pijn van de bommen en granaten wat te verzachten. De toenmalige Decca heet nu Jet Studio en viert dit weekend zijn zestigste verjaardag.

Over de beginjaren van de studio, die nog als balzaal gefungeerd heeft, is weinig bekend, vertellen eigenaar Staf Verbeeck en mastering-engeneer Benjamin Bertozzi. ,,Over de latere periode wél. Edith Piaf, Barbara Streisand en Salvatore Adamo zouden er over de vloer zijn gekomen.''

Samen met de studio kende Café Den Decca, aan de overkant van de straat, toen hoogdagen. Sterren als Streisand en De Strangers kwamen er na een drukke opnamedag graag een glas drinken. Toch was de studio nauwelijks rendabel. Verbeeck: ,,In 1973 ging ze failliet. Talloze overnames mislukten, tot Salvatore Adamo de studio in 1978 kocht. Weer acht jaar later nam Erwin Vervaecke de zaak over.''

Een gouden periode volgde, met grootheden als Shirley Bassey, Michael Nyman en Alain Delon die er materiaal kwamen opnemen. Ook Will Tura, Johan Verminnen, Clouseau, The Scabs en Vaya Con Dios vonden hun weg naar Jette.

In 2000 nam Staf Verbeeck de studio over. Hij sloot een overeenkomst met de muziekzender TMF, die er sindsdien al live sessies opnam met Manic Street Preachers, Live, Lais, Zita Swoon, K's Choice en een hele rist anderen. Om het zestigjarig bestaan te vieren, staat de Jet Studio vrijdag en zaterdag volledig in teken van de nostalgie.

Nog in leven zijnde muzikanten kregen een uitnodiging in de bus. ,,Met de reünie hopen we de puzzelstukken van vroeger in elkaar te kunnen passen'', zegt Bertozzi. ,,We willen de geschiedenis van de Jet Studio graag vervolledigen.''

  • 60 jaar Jet Studio. Zaterdag 21 september, vanaf 14 uur: foto- en platententoonstelling; vanaf 21 uur: grote verjaardagsfuif in de studio.