De kazerne majoor Housiau in Peutie zwaait op autoluwe zondag in stijl de deuren open. Geïnteresseerden kunnen een blik achter de schermen werpen, terwijl sportievelingen zich kunnen uitleven in het uitgebreide activiteitenaanbod.

,,De opendag wil tegelijk jongeren met militaire ambities warm maken voor een carrière bij het leger'', zegt luitenant-kolonel Chris De Waele.

Kleuters achter het stuur van een jeep, jongeren die oefengranaten werpen en bezoekers met levensecht gegrimeerde open beenbreuken, het zal er allemaal te zien zijn zondag. ,,Onder het waakzame oog van 250 militairen, kunnen jongeren zich uitleven op het hindernissenparcours, het mountainbike-terrein of de klimmuur, licht De Waele toe. ,,Kinderen kunnen met een nachtkijker een parcours afleggen in het duister of een initiatie paardrijden volgen.

,,Daarnaast stellen we heel wat apparatuur tentoon in de kazerne. Van tanks uit de Tweede Wereldoorlog tot mobiele straalverbindingssystemen, van het museum voor transmissie tot de high tech klaslokalen voor Telecommunicatie en Informatica.''

De hele dag zijn er demonstraties met de robot van de ontmijningsdienst en dressuur met gevechtshonden. Ook wereldkampioen reddend zwemmen luitenant Pascal Donckers laat een staaltje van zijn kunnen zien.

Het gebeuren wordt opgeluisterd door optredens van de Navy Band, VTM-huiszanger Tony Cabana en een walking Dixie orkest op het centrale podium.

Door het 150 hectare grote terrein lopen zowel de fietsroute de acht van Vilvoorde als de wandeling van de Houtemstappers. Voor de minder sportieven pendelt een shuttlebus elk kwartier tussen de kazerne en het stadscentrum.

De opbrengst gaat naar het Levenslijn kinderfonds en naar Ons Tehuis-Brabant. (EVE)

  • Opendag kazerne Peutie, zondag 22 september van 10 tot 18 uur. Een programmaoverzicht vindt u in de Vilvoordse stadskrant of krijgt u ter plaatse. Alle activiteiten zijn gratis.