Exclusieve villas, dure wagens, een stal met toprenpaarden, verre reizen: Eric Tamsin en zijn ex-echtgenote Diana P. uit Oedelem hielden er einde jaren 90 een luxueuze levensstijl op na. Het Ieperse parket is er rotsvast van overtuigd dat het koppel, dat officieel geen inkomen had, alles betaalde met de opbrengst van een enorme handel in hormonen en vroeg daarom gisteren aan de Ieperse rechtbank strenge celstraffen voor beiden en de verbeurdverklaring van maar liefst 4 miljoen euro. De beklaagden vinden zich het slachtoffer van een vendetta.

Meer dan 4 uren aan pleidooien en een dossier van 15.000 bladzijden: het proces rond hormonenbaron Eric Tamsin (60) heeft omvangrijke allures. In totaal staan acht beklaagden terecht. Naast het voormalige koppel stonden ook een schoonbroer, een stiefdochter en enkele kennissen van de voormalige veehandelaar voor de rechter. Allen hebben zij volgens het openbaar ministerie meegeholpen aan het witwassen van de opbrengsten van de hormonenhandel. De diverse advocaten ontkennen dat. Ze werden vaak als stromannen gebruikt voor het echtpaar en wisten niet vanwaar de gelden afkomstig waren, luidt het.


In de vijver
Openbaar aanklager Christine Durieu was niet mals voor Tamsin en zijn ex. Ze vorderde de maximumstraffen, waardoor de hormonenbaron tien jaar riskeert en de vrouw vijf jaar. Diana P. werd enkele jaren geleden al in Ieper veroordeeld voor de hormonentrafiek tot twee jaar cel, waarvan de helft effectief. De feiten waren aan het rollen gegaan door een staalname op een Werviks bedrijf in 1997. De vetmeester legde toen bekentenissen af en ook de tussenpersoon, die vandaag ook voor die feiten terechtstond, hielp de speurders verder. Zij vreesden duidelijk represailles, aldus het openbaar ministerie. Tamsin en zijn vrouw werden toen als de bron van de trafiek aangeduid.

Bij een huiszoeking in hun villa in Oedelem vonden de speurders sporen van alles wat er ook maar op de markt te koop is van hormonale producten. In een vijver werd een ingenieus mechanisme aangetroffen dat gebruikt werd om de producten te verbergen. Tamsin ging op de vlucht, zijn vrouw betaalde het gelag.

De hormonenbaron die indertijd ook even werd genoemd als opdrachtgever van de moord op Van Noppen- leefde rijkelijk in Australië, tot hij ook daar tegen de lamp liep en de cel in ging voor de aanmaak van XTC. In oktober 2001 werd hij op het vliegtuig richting België gezet, waar hij stante pede in de boeien werd geslagen. Het gerecht wreef zich in de handen, want Tamsin verklaarde dat hij onthullingen zou doen waarmee het bestaande hormonencircuit in België kon worden ontrafeld. Het werd een desillusie voor de speurders. Tamsin gaf enkel de namen vrij van al gekende en veroordeelde leveranciers en kopers.

De voormalig veehandelaar zet zich niet af tegen een straf voor de handel in 23 kilo hormonale producten. Zijn raadsman meent echter dat het openbaar ministerie op geen enkel moment kan bewijzen dat het geld dat het echtpaar gebruikte om van te leven, komt van de opbrengst van de handel. Hij wees erop dat Tamsin- veehandelaar en eigenaar van slagerijen- al begin jaren 90 een hoge levensstandaard had. Zijn stal van renpaarden bvb. was een winstgevende aangelegenheid, want het beste dier liep alleen al 1 miljoen euro aan prijzengeld, aldus de advocaat. De zaak wordt op 3 oktober verder behandeld. (JF)