Tweeëndertig reizigers die na een busongeval in Duitsland waren gestrand (zie krant van donderdag), zijn gistermorgen in Wevelgem aangekomen. Sommigen waren nog fel onder de indruk. Vol lof waren ze wel over de professionele manier waarop ze door hun reisorganisator Herman & Vandamme en de hulpdiensten werden opgevangen. Op geen enkel moment voelden ze zich in de steek gelaten.

Dinsdag waren ze met 36 vertrokken: vier Walen, zes Noord-Fransen en voor de rest Vlamingen. De achtdaagse reis ging naar het Poolse Krakau. Nadat hun autobus in het Duitse Willsdruff botste met een bestelwagen, keerden ze gisteren met 32 naar huis terug. Reisleider Oswald Verbeke (64) uit Brugge, die het ongeval niet overleefde, wordt later gerepatrieerd. Noël Nuytten uit Menen, die achter de reisleider zat, bleef met zijn vrouw achter in een ziekenhuis in Duitsland. Hij liep een dijbeenbreuk op, zijn vrouw klaagde over pijn in de rug. Chauffeur Willy Vanhoutte (50) uit Izegem, die net door zijn collega Marc Pattyn uit Kuurne was afgelost toen het ongeval zich voordeed, keerde niet met de reizigers terug naar Wevelgem. ,,Hij was een goede vriend van reisleider Verbeke. Te begrijpen dat de man in shock verkeert en opvang nodig heeft'', legde Alain Herman van Herman & Vandamme uit.


Pluim voor hulpdiensten
Onmiddellijk na de aanrijding reisde de zaakvoerder de gestrande reizigers achterna om ze op te vangen en alle formaliteiten te regelen. Meteen charterde hij een vervangbus voor de terugreis. ,,Ik kreeg alles vrij snel voor mekaar, maar alleen dankzij de medewerking van de Duitse politie'', vertelt hij, ,,Een pluim voor de manier waarop ze onze toeristen opvingen. Het was ook de politie die ervoor zorgde dat de reiskoffers snel uit de autobus konden worden weggehaald. Het was allemaal nog best meegevallen, hadden we niet één van onze toegewijde reisleiders verloren. De tol die de familie Verbeke hier betaalt, maakt het voor iedereen extra zwaar.''

Herman & Vandamme belooft alvast alle reiskosten terug te storten. Voor volgend seizoen mogen de onfortuinlijke reizigers gratis een gelijkaardige vakantie uit de brochure kiezen.