Het viel Jacques Carré (52) uit Schuiferskapelle, postbode van beroep in Ruiselede, en zijn vrouw Nadine Degryse (50) gisterenmorgen zwaar om afscheid te nemen van de rest van het gezelschap waarmee ze de reis naar Polen waren aangevat.

,,De sfeer in de groep was uitstekend. Onze reisgids bracht er van bij het vertrek de goede sfeer in. Het klikte direct. Na het ongeval -- ,,net alsof er een zware steen door de voorruit was gekeild'' -- brak er niet echt grote paniek uit onder de reizigers. De meeste sliepen trouwens toen de car op een helling tegen de veel te traag klimmende bestelwagen botste die voor ons reed. Na de klap verloor onze chauffeur zijn koelbloedigheid niet. Omdat zijn voet onder de rempedaal zat geklemd moest hij de car met zijn handrem op de pechtstrook tot stilstand brengen''.


Klap
De postman van Schuiferskapelle die in de car op de derde rij zat, achter de chauffeur, zag de reisgids voorovergebogen in de zetel zitten. ,,Door de klap moet hij met zijn hele lichaaam tegen het dashboard zijn gesmakt en werd zo op slag gedood.''.

Dat op één na alle andere reizigers zo goed als ongedeerd bleven noemt Carré een klein wonder. ,,'t Moet zijn dat we een goede engelbewaarder hebben zeker?''.

Lof voor de tweede chauffeur Marc Pattyn, die in een aparte cabine lag te slapen. ,,Op zijn kousevoeten ging hij kijken waar onze car was gecrasht en of er een praatpaal in de buurt was. Op de car was geen verlichting meer, ook de remmen waren uitgevallen. Iedereen kon rustig via de middendeur de car verlaten en de hulpdiensten waren snel ter plaatse om het dodelijk slachtoffer en de enkele gewonden af te voeren'', getuigde de postman.

Als streekgenoten ondereen knoopte het echtpaar Carré in de car snel vriendschap aan met Sonja Acx (53), echtgenote Herman Declerck uit Tielt en Andrea Corryn (56), echtgenote Jacques Sabbe uit Ingelmunster. De beide huismoeders die één keer per jaar zonder de mannen op reis gaan, waren opgelucht dat ze, voor één keer dat de mannen waren thuisgebleven, heelhuids uit het nare avontuur kwamen. (BVC)