In Thailand is de voorbije maanden flink wat beroering ontstaan rond de omstreden arbeidsomstandigheden in het confectiebedrijf Light House Industry Company. Deze fabriek werkt voor valiezenfabrikant Samsonite aan de Black Label Line , een kleding- en schoenenlijn die hoofdzakelijk voor de Amerikaanse markt bedoeld is. Via protestbrieven wordt aan Samsonite Europe nv in Oudenaarde gevraagd om zich over het lot van tientallen ontslagen Thaise werkneemsters te ontfermen.

De problemen bij de Light House Industry Company staken in oktober vorig jaar de kop op. Toen werden maar liefst 600 werknemers ontslagen. Niet alleen verhoogde de werkdruk op de schouders van de ongeveer 800 overblijvers, in april werden de lonen van 4,20 USD naar 3,60 USD verlaagd en premies voor overwerk werden zelfs afgeschaft. De werkneemsters werken zes dagen per week aan acht uur per dag voor ongeveer 95 euro per maand.


Protest
In juni kregen nog eens een twintigtal vakbondsafgevaardigden de bons, wat tot een staking leidde. Maar dat liet het bedrijf koud. Meteen werden zowaar alle werknemers ontslagen. Behalve een zeventigtal vrouwen, is intussen weer iedereen aan het werk. De plaatselijke vakbonden startten wel een protestactie om die zeventig arbeidsters weer in het bedrijf aan het werk te krijgen. Hiervoor doen zij vooral een beroep op Samsonite Europe nv in Oudenaarde. Aan Samsonite wordt gevraagd om de nodige druk uit te oefenen op zijn Thaise onderaannemer.


Controle
,,Light House Company is een onderaannemer die vooral voor Samsonite-Amerika werkt'', licht directeur communicatie Paul Peters toe. ,,In het bedrijf zijn sociale problemen geweest, maar momenteel is iedereen weer aan het werk. Dat werd ons bevestigd door de Thaise regering en door de plaatselijke commissie mensenrechten . Samsonite werd in de discussie betrokken omdat Samsonite de belangrijkste merknaam bleek waarvoor Light House Company werkte. In elk geval willen wij dat onze producten in correcte arbeidsomstandigheden worden gemaakt. De situatie ter plaatse wordt daarom altijd door onze mensen gecontroleerd.''