CM Gent afdeling Jeugd en Gezondheid organiseert zaterdag in de Brielpoort in Deinze voor de zesde keer een Poolnacht . Wat begon als een terugkeerfuif v oor alle jongeren die tijdens de grote zomervakantie mee op kamp waren geweest, is uitgegroeid tot een vaste waarde. Hoofddoel is de ondersteuning van een vrijwilligersproject in Polen.

De voorbije edities vonden telkens meer dan 2.500 fuifgangers de weg naar de Brielpoort. Nu rekent men op 3.000 jongeren. ,,Met onze fuif willen we de vele jongeren en hun monitoren, die elk jaar met de CM op reis trekken, nog eens bijeen te brengen'', legt Tom Vermeir uit. ,,Dit jaar trokken zo'n 4.000 jongeren met CM op vakantie. Een nieuw record. De opbrengst van de fuif is bestemd voor een vrijwilligersproject in Polen.''

Na de val van het communisme in Polen in 1989 stelden een aantal dokters uit Inowroclaw, een stad in het midden van Polen met ongeveer 80.000 inwoners, vast dat het gezondheidssysteem daar niet naar behoren functioneerde. Na contacten met de Landsbond van de CM en de Vlaamse Gemeenschap kwamen ze terecht bij CM Gent.

,,Een ziekteverzekering, uniek in Oost-Europa, werd opgezet'', vertelt Vermeir. ,,Begin 1996 sprong ook Jeugd en Gezondheid van de CM mee op de kar. Een aantal Oost-Vlaamse jongeren trokken naar Polen om daar mensen te overtuigen van het belang van een jongeren- en vrijwilligerswerking. Sedertdien is alles verder gegroeid. Momenteel zijn er in de Poolse stad al 40 enthousiaste vrijwilligers actief die per zomer vijf kampen organiseren. Jongeren uit Gent en andere Oost-Vlaamse gemeenten trekken naar ginder om steun te verlenen. Om te helpen bij de uitbouw van een eigen ontmoetingsruimte wordt in de Brielpoort een Poolnacht georganiseerd.''


Gratis bus
Om de jongeren veilig naar en van Deinze te brengen, leggen de organisatoren gratis bussen in tussen Gent-Sint-Pieters en Deinze tussen 20.30 en 1 uur en tot 4 uur. De toegang bedraagt 3 euro in voorverkoop en op de avond zelf 4 euro.

Info: bij onder andere Bart Verleyen, telefoon 0476-40.27.22.