Het 'rollend' jeugdhuis Amob krijgt een nieuwe bouwvergunning van het Leuvense schepencollege. De jongeren van Heverlee kunnen nu zonder verdere problemen hun versleten autobus uitbouwen tot volwaardig jeugdhuis.

Ondanks de noodzaak aan een jeugdhuis in Heverlee, vonden de jongeren geen vast onderdak. Ze vonden een originele, tijdelijke oplossing in een afgedankte bus van De Lijn. Die konden ze voor een prikje op de kop tikken. Na wat discussie kregen ze van het stadsbestuur van Leuven een vergunning om de bus te plaatsen, en een bouwvergunning voor het ding. De jongeren zijn nu volop aan het werk om de bus in te richten. De dienst Stedenbouw van het Vlaams gewest heeft nu echter de vorige bouwvergunning van de bus geschorst.

De afgeleverde bouwvergunning had namelijk geen tijdelijk karakter, terwijl het toch de bedoeling is dat de bus een tijdelijk onderdak biedt voor het jeugdhuis tot de jongeren een volwaardige stek krijgen in het centrum van Heverlee. ,,Geen probleem'', vindt het Leuvense schepencollege, en die leverde een nieuwe vergunning af voor een termijn van drie jaar.

,,Een opluchting'', vindt Bert Smits van het jeugdhuis Amob. ,,Nu kunnen we alles in gereedheid brengen voor het grote openingsweekend. Dat is het eerste weekend van oktober.''

De jongeren krijgen een vaste plaats na de herinrichting van de Sint-Lambertussite. In de oorspronkelijke plannen kreeg het jeugdhuis een plaats onder een woonblok. ,,Dat was toch niet de juiste oplossing'', stelt Bert Smits. Daarom is hij er niet treurig om dat de plannen werden opgeborgen na protest van omwonenden. De jongeren vinden de oude brandweergarages achter het deelgemeentehuis van Heverlee wel zitten als jeugdhuisplaats. ,,Het is nog maar een idee, maar misschien moeten we al stilaan onderhandelen met het stadsbestuur daarover.''